HBO Lerarenopleidingen Maatschappijvakken deeltijd en duaal

Deeltijd Lerarenopleidingen Maatschappijvakken

Kijk met je leerlingen één keer naar het journaal, en je hebt zo drie voorbeelden dat we in een tijd van grote veranderingen leven. De olie raakt op, de enorme plasticsoep in onze oceaan, het coronavirus met alle gevolgen voor de hele wereld. Hier moeten we soms nu wat mee en in andere gevallen mag de volgende generatie aan de slag. Achtergrondkennis is onmisbaar. En als leraar in de maatschappijvakken kan jij je leerlingen die achtergrond straks meegeven.

De maatschappelijke lerarenopleidingen

Lerarenopleiding Aardrijkskunde deeltijd/duaal

Geef les aan je leerlingen over onderwerpen als klimaatverandering, globalisering en economische geografie.

Lerarenopleiding Algemene Economie deeltijd/duaal

Geef les over macro- en micro-economie, geld, banken en internationale betrekkingen.

Lerarenopleiding Bedrijfseconomie deeltijd/duaal

Wil je de overstap maken naar het onderwijs om leerlingen alles over economie te vertellen?

Lerarenopleiding Economie deeltijd/duaal

Heb je veel interesse in economie? En ben je klaar voor een carrière in het onderwijs?

Lerarenopleiding Geschiedenis deeltijd/duaal

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, word dan geschiedenisdocent.

Lerarenopleiding Gezondheidszorg & Welzijn deeltijd/duaal

Wil je graag leerlingen vertellen over gezondheid, voeding of de verzorging van het menselijk lichaam?

Lerarenopleiding Maatschappijleer deeltijd/duaal

Wil je lesgeven over onderwerpen als samenwerken of sociale vaardigheden?

Lerarenopleiding Omgangskunde deeltijd

Wil je lesgeven over onderwerpen als samenwerken of sociale vaardigheden?

Lerarenopleiding Pedagogiek deeltijd

Werk je op het gebied van pedagogiek en wil je graag je kennis overbrengen op anderen?

De lerarenopleidingen maatschappijvakken

Voor alle lerarenopleidingen van een maatschappijvak geldt dat je je in het vakgebied verdiept, maar ook leert over aangrenzende disciplines. Aardrijkskunde, economie, geschiedenis en maatschappijleer zijn bij jou als lezer natuurlijk bekende vakken. Binnen deze opleidingen is er niet alleen aandacht voor vakinhoud, maar ook voor didactiek en onderwijskunde. Hoe kan je vakkennis en inzichten aan leerlingen overdragen, en hoe kan je dat vervolgens toetsen? De onderwijspraktijk is belangrijk. Dus als je nog geen ervaring met lesgeven hebt, sta je in deze opleidingen al in het eerste jaar als stagiair voor de klas. Aan het einde van je opleiding wordt de omvang en diepgang van stages – of van opdrachten binnen je bestaande lerarenbaan – alleen maar groter. Vakken die vooral of helemaal gericht zijn op het beroepsonderwijs, zijn gezondheidskunde & welzijn, omgangskunde en pedagogiek. Ook in deze lerarenopleidingen is kennis natuurlijk belangrijk, maar er ligt daarnaast een stevig accent op jouw rol als 'opvoeder'. Je moet straks pubers leren overleggen en samenwerken. Bij gezondheidskunde leer je ze nadenken over hun eigen gezondheid en leefstijl. Ook hierbij is didactiek erg belangrijk.

Locaties maatschappelijke lerarenopleidingen

Er is een flink aantal kleinschalige opleidingen tot leraar in de maatschappijvakken. En bijna iedere opleiding heeft een deeltijdvariant. Er is veel overlap tussen de voltijd- en deeltijdopleidingen: dezelfde vakken en veelal dezelfde docenten. In de deeltijdvariant ligt de nadruk sterker op zelfstudie. De meeste lessen vinden 's avonds plaats. Met kleine studentenaantallen verdwijnen de avondlessen. En als je naar de instroomcijfers kijkt, zie je dat veel sommige deeltijdopleidingen klein zijn. Wees dus alert op je lestijden en informeer naar dit punt bij je beoogde hogeschool. Bij de vakken geschiedenis, economie en gezondheidszorg & welzijn is het aanbod van deeltijdopleidingen het grootst. Kleiner is het aantal hogescholen voor maatschappijleer, pedagogiek en omgangskunde. Leraren met die laatste twee vakken komen vooral te werken in het mbo en het praktijkonderwijs. Veel studenten bij deze deeltijdopleidingen zijn zij-instromers: mensen met werkervaring die willen overstappen naar het onderwijs, of leraren in andere vakken die een extra vakbevoegdheid willen halen. Voor die mensen hebben veel opleidingen speciale trajecten, waar je met vrijstellingen een verkort programma volgt. Houd er verder rekening mee dat het onderwijs van Hogeschool Driestar in Gouda een reformatorische grondslag heeft, dit moet bij je passen.

Werken vinden als leraar in een maatschappelijk vak

Als leraar van een exact vak is het makkelijker om werk te vinden dan na een lerarenopleiding van een maatschappij vak. Wees dus scherp bij een keuze voor een maatschappelijk vak.

Toelatingseisen tot de lerarenopleidingen maatschappelijke vakken

Wettelijk geldt voor deze tweedegraads lerarenopleidingen als eis een havo-, vwo- of mbo-diploma met een passend vakkenpakket. Als je hier niet aan voldoet en je bent ouder dan 21 jaar, dan kun je je aanmelden voor een toelatingsexamen.

Ook in voltijd

Kun je om wat voor reden dan ook geen lerarenopleiding in deeltijd doen. Er bestaan ook voltijd lerarenopleidingen maatschappelijke vakken. Zo kun jij je volledig concentreren op je opleiding.

Masteropleidingen voor leraren

Nog niet klaar met studeren? Ga dan kijken bij verschillende masteropleidingen voor leraren. Na het volgen van een lerarenopleiding master kun je lesgeven aan de bovenbouw. Of hoe denk je over een master Speciaal onderwijs of een master Leren en Innoveren? Bij de master Pedagogiek richt jij je op de ontwikkeling van kinderen.

Deeltijd Lerarenopleidingen Maatschappijvakken Deeltijd Lerarenopleidingen Maatschappijvakken
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-codes 35201, 35202, 39113, 35203, 35207, 35197, 35388, 35411, 35421, 35204, 35401, 35381
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Hogeschool Utrecht
Behoefte aan verbreding en verdieping van jouw kennis als leerkracht?

Vergroot je carrièremogelijkheden en kies voor een praktijkgerichte hbo-studie van de HU, dé opleider voor onderwijsprofessionals. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Kom tussen 28 mei en 7 juni naar onze online events. We helpen je graag bij het maken van de juiste studiekeuze, gewoon vanuit huis!