HBO Communicatie deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Communicatie

Elk groot bedrijf, organisatie of overheidsinstantie heeft professionele communicatiemedewerkers. Voorlichting geven, persberichten maken en reclamecampagnes bedenken zijn allemaal mogelijke kerntaken voor communicatiedeskundigen. Zowel intern als extern moet de boodschap aankomen. Wil je een stap verder komen in je carrière, dan is een hbo-deeltijdstudie een optie.

De hogescholen met communicatie

Vijf reguliere hogescholen bieden een deeltijdopleiding communicatie. Dit zijn Avans Deeltijd in Breda, Hogeschool Rotterdam, Fontys Hogescholen, Hogeschool Utrecht en de Christelijke Hogeschool Ede. Het kan dus zijn dat je een flink eind moet reizen. Het particuliere Schoevers biedt een deeltijdopleiding Executive Officemanagement aan op verschillende locaties door heel Nederland. Voor afstandsonderwijs kun je terecht bij NTI. En bij NCOI, dat de opleiding in meerdere steden in het land verzorgt, kun je kiezen voor dag, avond of e-learning onderwijs.

De inhoud van de opleiding Communicatie

Bij elke opleiding staan vakken als basiscommunicatie, reclame en massamedia op het programma. Daarnaast krijg je meer theoretisch georiënteerde vakken zoals Nederland, Engels, ethiek en communicatietheorie. Je leert daarnaast vaardigheden als reclameteksten schrijven en content voor websites maken. Naast een talige kant, heeft de opleiding communicatie ook een sterk economisch karakter. De studie bestaat dan ook voor een belangrijk deel uit economie- en managementvakken. Voorbeelden hiervan zijn marketingcommunicatie, mediamarketing en ondernemerschap. Na de algemene en inleidende vakken in het eerste en/of tweede jaar kies je bij de sommige hogescholen voor een specialisatie. Zo kies je bij het NTI voor multimedia design en bij Fontys bepaal je op basis van jouw werkcontext en leerambities een passende Eenheid van Leeruitkomsten (EvL). Andere hogescholen kiezen ervoor om in plaats van specialisaties een brede basis te geven. O.a. bij de CHE, NTI, NCOI en de Hogeschool Utrecht zijn er mogelijkheden voor een flexibele leerroute. Het keuzeaanbod voor een minor is klein voor deeltijdstudenten. Mocht je bepaalde interesses hebben dan kan het lonen van tevoren hierover contact te zoeken met de opleiding.

Wat zijn de toelatingseisen hbo Communicatie?

Met een vwo-diploma word je direct toegelaten. Havisten moeten in de meeste gevallen een vorm van wiskunde in hun pakket hebben. De opleiding is ook toegankelijk met een relevant mbo-4 diploma. Mocht je geen van de bovenstaande diploma’s hebben, maar ben je wel ouder dan 21 jaar, dan kun je een 21+-toets aanvragen. De opleiding bepaalt dan of je voldoende kennis en vaardigheden bezit om toch te mogen starten.

Toekomst in de communicatie?

Ook als je van een ander vakgebied komt en nog geen werk in het veld hebt, kun je op veel plekken terecht. Wel proberen heel wat mensen een baan in de communicatie te bemachtigen. Maar is er hierdoor wel voor iedereen voldoende werk na de opleiding hbo Communicatie? Bekijk ook de masters in de richting communicatie en media.

In voltijd studeren

Heb je interesse in een voltijdse opleiding? Aan verschillende hogescholen kun je hbo Communicatie in voltijd studeren. Bekijk ook de aanverwante opleidingen hbo Executive Officemanagement, hbo Journalistiek en hbo Marketing Communicatie.

HBO Communicatie HBO Communicatie
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34405
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Arts
Internationale naam Communication

Beschik je niet over het juiste diploma, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Het 21+ toelatingsonderzoek biedt je mogelijk toch een kans op directe toelating tot de opleiding Communicatie. Deze test is bedoeld om na te gaan of je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om hbo communicatie te kunnen volgen.

Als je kiest voor de duale communicatie opleiding, dan ontvang je misschien studiefinanciering. Lees of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering.