HBO Elektrotechniek deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Elektrotechniek

Je hebt wiskundige en technische aanleg en wilt graag producten en diensten ontwerpen en verbeteren. Of misschien heb je al een baan in de techniek en zoek je meer uitdaging. Een deeltijdopleiding Elektrotechniek leidt je op tot een veelzijdig technicus. Bedenk wel dat de meeste opleidingen zich richten op elektrotechnici met enige werkervaring. Hierdoor is het verstandig om te weten wat jouw vooruitzichten zijn op baan na hbo Elektrotechniek in deeltijd?

Hogescholen met Elektrotechniek

Je kunt op meerdere hogescholen terecht voor een deeltijd- of duale opleiding Elektrotechniek. Zo kun je terecht voor een deeltijd Elektrotechniek opleiding aan de Hanzehogeschool, Inholland, Saxion, Avans Deeltijd, NCOI en bij Fontys. De Haagse Hogeschool kent een duale variant van Elektrotechniek, je werkt en volgt daarnaast de opleiding. Bij enkele hogescholen volg je tijdens het eerste jaar vakken samen met studenten Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde.

Wat leer je tijdens de deeltijdopleiding?

Tijdens de propedeuse verbreed je je kennis van elektrotechniek. Daarnaast volg je algemene vakken die je later hard nodig zult hebben, zoals wiskunde en informatica. Na het eerste jaar ga je dieper in op de verschillende onderdelen van elektriciteit. Je leert bijvoorbeeld alles over installatietechniek en klimaatbeheersing, maar ook over ontwerptechnieken. Lessen in Engels en communicatie maken de voorbereiding op het beroep compleet. Bij sommige hogescholen ga je na het eerste jaar door met een algemeen traject dat je voorbereidt op een stage en eventueel een baan als elektrotechnicus. Andere instellingen bieden de mogelijkheid een richting te kiezen na het eerste jaar. Mogelijke specialisatierichtingen zijn installatietechniek, electrical power engineering, embedded systems en mechatronica.

Wat zijn de toelatingseisen van Elektrotechniek?

Wiskunde en natuurkunde vormen twee van de kernaspecten van deze studie. Als havist ben je dan ook alleen toelaatbaar met een N&G- of N&T-profiel. Vwo’ers met natuurkunde in hun pakket kunnen ook met E&M beginnen. Mbo’ers met een diploma op niveau 4 zijn welkom, al is enige technische en wiskundige kennis meestal vereist en anders sterk aangeraden.

In voltijd leren

Heb jij meer belangstelling in een voltijd opleiding? Lees dan op HBOstart meer over de opleiding hbo Elektrotechniek in voltijd. Van de verwante opleidingen Technische Informatica en Technische Natuurkunde bestaan ook voltijdse varianten.

HBO Elektrotechniek HBO Elektrotechniek
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34267
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Electrical and Electronic Engineering

Als je geen havo, vwo, hbo of mbo (niveau 4) diploma hebt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een 21+ toets aanvragen. De Elektrotechniek-opleiding test dan of je genoeg kennis en vaardigheden hebt om toch aan de opleiding te mogen beginnen.

Als je de duale Elektrotechniek opleiding volgt, dan heb je misschien recht op studiefinanciering.