Opleidingen natuur en landbouw in deeltijd en duaal

Deeltijdopleidingen natuur en landbouw

Steeds meer mensen zijn bezig met duurzaamheid. Zo horen we vaak dat de plastic-soep gevaarlijk is voor mens en dier. De ijskappen op Antarctica smelten. En dat vleeseten de aarde laat opwarmen. De aarde is aan het veranderen, daar is weinig twijfel over. Als we dit willen stoppen zijn er veel professionals nodig. Er zijn gelukkig diverse deeltijdopleidingen die iets te maken hebben met milieu. Ook binnen de reguliere tuin- en landbouw opleidingen is daar steeds meer aandacht voor.

Groene opleidingen

Ad Bedrijfskunde en Agribusiness

De associate degree Bedrijfskunde en Agribusiness is er voor iedereen die zich wil leren vastbijten in bedrijfsprocessen, die strategische beslissingen durft te nemen.

Ad Land- en Watermanagement

Ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en wil je je verdiepen in de fascinerende waterwereld?

Ad Omgevingskunde

Word jij enthousiast van het idee dat je je kunt inzetten voor een betere leefomgeving en een duurzame toekomst?

Ad Tuin- en Landschapsinrichting

Heb je altijd al een passie gehad voor tuin- en landschapsinrichting en wil je hier je carrière van maken?

Ad Voedingsmiddelentechnologie

Na afronding ben je in staat om bestaande producten en processen te optimaliseren.

HBO Bedrijfskunde en Agribusiness

Bij Bedrijfskunde en Agribusiness krijg je een combinatie van bedrijfskunde met specifieke voedsel- en agrarische kennis. Is dit een opleiding voor jou?

HBO Bos- en Natuurbeheer

Er wonen steeds meer mensen in Nederland. Hierdoor blijft er minder ruimte over voor onze natuurgebieden. Wil jij deze gebieden te koesteren?

HBO Land- en Watermanagement

In ruim honderd jaar is onze zeespiegel met meer dan 20 centimeter gestegen. Heb jij interesse om dit te onderzoeken?

HBO Milieukunde

Milieukunde wordt steeds populairder. Want het behoud van een goed leefmilieu is uiteindelijk van belang voor iedereen. Ontdek deze deeltijdopleiding.

HBO Tuin- en Landschapsinrichting

Er wonen steeds meer mensen op deze aardbol en misschien hebben we daarom wel steeds meer de behoefte om in het groen te vertoeven.

Deeltijdopleidingen agribusiness en milieukunde

De opleidingen Milieukunde, Tuinbouw en Akkerbouw, Management van de Leefomgeving en Agribusiness lopen sterk uiteen, van paardenhouderij tot duurzame energie of watermanagement. Veel van deze deeltijdopleidingen bevatten ook een portie management.

Niet alle opleidingen zijn in deeltijd

Niet van elke opleiding in deze groene sector zijn deeltijdopleidingen. Toch hebben drie hogescholen samen een aardig aanbod van deeltijdstudies. Milieukunde kan je aan de Van Hall Larenstein (VHL) in Leeuwarden doen. In Velp, dichtbij Arnhem, biedt Van Hall Larenstein drie verwante opleidingen. Het gaat dan om Land- en Watermanagement, Bos- en Natuurbeheer en Tuin- en Landschapsinrichting. Hier moet je voor toelating twee jaar relevante werkervaring hebben. Bij de meeste groene deeltijdopleidingen moet je bij de start van de opleiding een relevante werkplek hebben.

Agrarische deeltijdopleidingen

Specifiek voor de agrosector word je opgeleid bij Aeres Hogeschool in Dronten. Daar bestaat al lang een bedrijfskundige deeltijdopleiding voor de agriwereld. Hogeschool Inholland verzorgt in Delft de opleiding Tuinbouw & Agribusiness. Je leert hier alles over management, technologie, automatisering, logistiek, internationalisering en duurzaamheid.

Open dagen
Hoe kies je een groene opleiding in deeltijd?

Je hebt gekozen voor een deeltijdopleiding agribusiness en milieukunde. Maar voldoet deze opleiding wel echt aan jouw wensen? Met dit 10 stappenplan voor deeltijd studies maak je de juiste studiekeuze.

Wat kost een agrarische deeltijdopleiding?

Een publieke natuur-opleiding kost tussen de € 1.506,- en € 2.530,- per jaar (studiejaar 2023-2024), als dit je eerste bachelor opleiding is. Heb jij al een bachelor of master diploma op zak, dan betaal je het ‘normale’ collegegeld en dit kan hoger zijn dan het tarief aan een particuliere hogeschool of universiteit. Particuliere opleiders bepalen hun eigen tarief, maar leveren meer maatwerk.