WO Milieu-natuurwetenschappen deeltijd

Deeltijdopleiding Milieu-natuurwetenschappen

Maak jij je zorgen over de gevolgen van klimaatverandering? Of over de achteruitgang van biodiversiteit? Als je wilt bijdragen aan het oplossen van milieuproblemen, is de deeltijdopleiding Milieu-natuurwetenschappen bij de Open Universiteit een goede stap. Na deze opleiding ben je een echte milieuprofessional. Je kunt dan meewerken aan een duurzame wereld door milieuproblemen te signaleren, te analyseren en op te lossen.

Wat kun je doen na Milieu-natuurwetenschappen?

Na deze deeltijd-studie houd je je bijvoorbeeld bezig met wetenschappelijk onderzoek naar milieuproblemen. Vervolgens onderzoek je deze problemen zelf verder. Of je gaat aan de slag met het ontwerpen en beschrijven van duurzame oplossingen voor milieuproblemen. Andere afgestudeerden houden zich weer meer bezig met het zoeken naar producten en productieprocessen die beter passen bij natuurlijke processen. Je kunt solliciteren naar beleidsfuncties op academisch niveau. Als afgestudeerde milieuprofessional kun je aan de slag bij bedrijven, de overheid, onderzoeksinstituten en andere organisaties die zich bezig houden met een duurzamere wereld en duurzame ontwikkelingen.

De toelatingseisen van de deeltijdopleiding Milieu-natuurwetenschappen

De Open Universiteit heeft geen toelatingseisen op het gebied van een vooropleiding. Iedereen die 18 jaar of ouder is en algemene kennis op havo- of vwo-niveau heeft, kan de opleiding gaan doen. Wel is het belangrijk dat je de Nederlandse en Engelse taal goed beheerst. Heb je een diploma van een wo- of hbo-opleiding? Dan kun je misschien een vrijstelling krijgen voor bepaalde vakken.

De locaties

De deeltijdopleiding Milieu-natuurwetenschappen kun je doen aan de Open Universiteit. Je hebt geen colleges maar studeert vooral thuis. Een paar keer per jaar ga je naar een themadag. Starten met de opleiding kan in principe op elk moment, maar het beste is in september of in februari vanwege de introductievakken die dan gegeven worden.

Meer over deze deeltijdopleiding

Je studeert in je eigen tempo. Je doet online opdrachten, volgt virtuele colleges en gaat vier keer per jaar naar een themadag. Tijdens de opleiding maak je kennis met zowel de technische als de sociale aspecten van vraagstukken rond het milieu. Aan bod komt hoe je milieuproblemen signaleert, analyseert en oplost. Je leert veel over wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld het veranderende klimaat, de vervuiling van bodem, water en lucht, de afname van biodiversiteit, duurzame energiesystemen en de veiligheid van ons voedsel. Je leert met welke methoden en technieken je vraagstukken op het gebied van het milieu kunt analyseren en problemen kunt oplossen. Je krijgt vakken als ‘aarde, mens en milieu’, natuurwetenschappen, geologie en data-analyse. Maar je gaat ook aan de slag met algemenere vakken als wiskunde, scheikunde en natuurkunde.

In voltijd?

Volg je liever een voltijdse bacheloropleiding? Dan bestaan er diverse universitaire opleidingen in aardwetenschappen en milieu-natuurwetenschappen.

  • Waar kun je de deeltijdopleiding Milieu-natuurwetenschappen volgen?
  • » Open Universiteit
WO Milieu-natuurwetenschappen WO Milieu-natuurwetenschappen
Collegegeld 2023-2024 Tussen € 1.377,- en € 2.314,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Isat-code 56988
Studielast 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Environmental Sciences

Als je niet over het juiste diploma beschikt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een 21+ toelatingstest aanvragen. De deeltijdopleiding Milieu-natuurwetenschappen test dan of je genoeg kennis en vaardigheden hebt om toch aan de opleiding te mogen beginnen.