Opleidingen ICT en Exact in deeltijd en duaal

Deeltijdopleidingen ICT en exact

Zoek je een deeltijdopleiding op het gebied van ICT? Of wil je een exacte studie in deeltijd gaan doen? Dan is er keuze genoeg. En maak je geen zorgen als je geen wiskundeknobbel hebt of geen bètatalent bent: dat is bij lang niet alle studies op dit gebied nodig. Ga jij voor een echte ICT-opleiding aan een hogeschool of studeer je liever iets als Natuurkunde aan de universiteit? Hier lees je meer over de mogelijkheden en vind je op de opleidingspagina's links naar de hogescholen en universiteiten die deze studies aanbieden.

Exacte opleidingen

Ad ICT

Hou je ervan om met anderen samen te werken, ben je enorm nieuwsgierig, een échte doorzetter en geïnteresseerd in een carrière in de ICT?

Ad ICT & Telecommunicatie

Als jij een passie hebt voor technologie en communicatie en op zoek bent naar een flexibele opleiding.

Ad ICT Service Management

Ben jij altijd al gefascineerd geweest door de wereld van informatietechnologie?

Ad ICT-Engineer

Wil je jouw baan combineren met een opleiding? Dan is de associate degree duaal ICT-Engineer precies wat jij nodig hebt.

Ad Industriële Automatisering

De associate degree Industriële Automatisering is de perfecte keuze voor iedereen die wil bijdragen aan de innovatie en efficiëntie van de industrie.

Ad Industriële Automatisering & Robotica

Ben je op zoek naar een boeiende opleiding die jou de kans biedt om de wereld van geautomatiseerde systemen en robots te verkennen?

Ad Informatica

Wil je een carrière starten in de boeiende wereld van de informatica?

Ad IT

Ben je geïnteresseerd in technologie en op zoek naar een praktische manier om een succesvolle en vooral boeiende carrière in de IT te starten?

Ad IT Service Management

Jij vormt de link tussen je ICT-collega’s en degenen die de IT-systemen dagelijks gebruiken.

Ad Software Development

Tijdens deze tweejarige hbo-opleiding duik je diep in de wereld van softwareontwikkeling.

ICT deeltijdopleidingen

De vraag naar hoogopgeleide professionals op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT) blijft stijgen. Er zijn dus veel hogescholen die zo'n opleiding aanbieden. Vaak zijn dat fulltime studies, maar het aanbod deeltijdopleidingen op hbo-niveau groeit. Die zijn ideaal voor bijvoorbeeld IT-professionals die willen doorgroeien in hun huidige functie. Of mensen die zich naast hun baan willen laten omscholen tot ICT'er. Bij opleidingen op het gebied van ICT ben je minder bezig met de technische kant van IT, maar meer met zaken als software, data, informatiebeveiliging en applicaties. De opleidingen zitten op het snijvlak van development, infrastructuur en bedrijfsprocessen.

Technische ICT deeltijdopleidingen

Anders dan bij de ICT-opleidingen, ligt bij Technische Informatica wel de nadruk op de techniek. Bij deze hbo-opleiding leer je dan ook meer over (telecommunicatie-)systemen, ontwerp je netwerkarchitecturen en duik je in de wereld van automatisering. Technische Informatica is dan ook een echte bètastudie. Je wordt alleen toegelaten als je de havo of het vwo met profiel Natuur & Techniek of profiel Natuur & Gezondheid hebt gedaan. Na deze opleiding staan de werkgevers voor je in de rij. Of je huidige werkgever staat al klaar met een contract voor een nieuwe functie.

Chemie en Biologie opleidingen

Of het om nieuwe verfformules of geneesmiddelen gaat, keuring van voedselmonsters of analyse van uitstrijkjes: ons land telt tienduizenden banen in laboratoria. En er zijn veel laboranten op mbo-niveau die willen doorstuderen. Toch zijn er maar enkele plekken waar dat in deeltijd kan.

Exacte universitaire deeltijdstudies

Was jij op de middelbare een kei in de exacte vakken? En zou je daar wel meer mee willen doen naast je baan? Dan is een exacte studie in deeltijd heel geschikt. De studie Natuurkunde aan de universiteit gaat verder op het punt waar je bent gestopt op de middelbare school. In plaats van de formules zelf leer je de logica erachter. Maar je houdt je ook bezig met maatschappelijke vraagstukken en natuurverschijnselen. Net als bij ICT-studies zijn de baankansen voor afgestudeerden van exacte studies heel goed. Sommige afgestudeerden gaan aan de slag als docent op een middelbare school, maar steeds meer vinden hun weg naar het bedrijfsleven voor banen op het gebied van bijvoorbeeld onderzoek, statistiek, IT of data-analyse.

Open dagen
Hoe kies je een exact deeltijdopleiding?

Je hebt gekozen voor leren in deeltijd binnen de studierichting exact en ict. Of wellicht heeft een duale variant je interesse. Maar voldoet deze opleiding wel echt aan jouw wensen? Met dit 10 stappenplan voor deeltijdopleidingen maak je de juiste studiekeuze.

Wat kost een deeltijdopleiding exact?

Een publieke exacte opleiding kost tussen de € 1.506,- en € 2.530,- per jaar (studiejaar 2023-2024), als dit je eerste bachelor opleiding is. Heb jij al een bachelor of master diploma op zak, dan betaal je het ‘normale’ collegegeld en dit kan hoger zijn dan het tarief aan een particuliere hogeschool of universiteit. Particuliere opleiders bepalen hun eigen tarief, maar leveren meer maatwerk.