Wat zijn Associate-degree opleidingen?

Wat zijn Associate-degree opleidingen?

In Nederland kun je naast een hbo bacheloropleiding ook kiezen voor een associate degree opleiding. Deze opleidingsvorm wordt ook wel AD of Ad genoemd. Het niveau zit tussen het mbo en hbo in.

Wat zijn ad-opleidingen?

Hogescholen zijn een aantal jaren geleden gestart met het aanbieden van associate degreeopleidingen. De AD’s zijn in het leven geroepen om het gat tussen het mbo en het hbo onderwijs te dichten. Wil je als mbo'er, met een niveau 4 diploma op zak, verder met studeren? Dan kun je dus naast een reguliere hbo opleiding ook kiezen voor een associate degree-opleiding. Een ad-opleiding duurt heel wat korter dan een hbo opleiding. Wettelijk staat hier namelijk 2 jaar voor en kun je volgen aan zowel publieke als particuliere hogescholen. De associate degreeopleidingen kom je tegen in een duale, deeltijd en voltijd variant. Aan de voltijd-ad's besteden wij op deze website geen aandacht.

Wat zijn de toelatingseisen van een associate degree-opleiding?

Wil jij beginnen met een ad-opleiding? Dan gelden voor jou dezelfde toelatingseisen als voor een ‘gewone’ hbo opleiding. Kies je voor een ad-opleiding in de deeltijd-variant, dan heb je ook een baan nodig. Hogescholen kunnen naast de wettelijk gestelde eisen ook hun eigen eisenpakket hebben. Je dient dan bijvoorbeeld bepaalde vakken te hebben gevolgd of werkzaam te zijn in een bepaalde sector.

Wat zou je willen weten?

Hogescholen zijn een aantal jaren geleden gestart met het aanbieden van associate degree opleidingen (ad). De ad-opleidingen zijn in het leven geroepen om het gat tussen het mbo en het hbo onderwijs te dichten. Lees verder over associate degree opleidingen.

Vanaf 2024 kun je helaas geen Stap-budget meer aanvragen wanneer je een studie gaat volgen. De subsidie van 1000 euro voor (om)scholing was razend populair, maar er was ook veel kritiek. Waarom is de overheid gestopt met de regeling STAP?

In deeltijd studeren kan op twee manieren; in de klassieke deeltijdstudie, waarbij je maximaal twee dagen in de week colleges volgt en de rest van de tijd thuis studeert, of via een duale opleiding, waarbij je werkt én studeert en voor allebei studiepunten krijgt. Maar omdat je bij een klassieke deeltijdstudie wel vaak (relevant) werk moet hebben lijken beide vormen op elkaar. Wat is het verschil tussen deeltijd en duale opleidingen?

Gaat jouw werkgever de studiekosten betalen? Die kans is aanwezig als de opleiding nuttig is voor je werk. Betaalt jouw werkgever niet, dan zijn de kosten vaak een belangrijke factor in het keuzeproces. Het is namelijk nogal een besluit om aan een deeltijdopleiding te beginnen. Je verplicht je voor een aantal jaren om een dag of een paar avonden per week aan de studie te gaan. Colleges, groepsopdrachten, zelfstudie, tentamens, het hoort er allemaal bij. Je maakt deze keuze in de hoop er interessant werk of een hoger salaris aan over te houden. Maar hoe hoog is de financiële investering eigenlijk? En betaal je aan een particuliere instelling echt zo veel? Dit hangt af van jouw situatie; soms is een publieke instelling zelfs duurder! Wat kost een deeltijdopleiding in jouw situatie?

Wanneer je kiest voor een duale opleiding, heb je wellicht recht op studiefinanciering. Bekijk hier of jij aan de eisen voldoet.

Deeltijd-opleidingen.nl is vijftien jaar geleden opgezet als proeftuin door de Keuzegids (CHOI) en Keuzes. Al snel werd deze website dé plek waar de studiekiezer informatie kon vinden over de hbo- en wo-deeltijdopleidingen in Nederland. Vandaag de dag is dat nog steeds zo! Deeltijd-opleidingen.nl is nu de grootste in zijn soort in Nederland.