Studiefinanciering duaal

Studiefinanciering ontvangen tijdens duale opleiding

Als je een duale opleiding volgt, heb je vaak recht op studiefinanciering. Maar niet als je in deeltijd gaat studeren. Het is dus belangrijk om te weten wat een duale opleiding precies is. Of je studiefinanciering krijgt en hoeveel, is per student verschillend.

Krijg je studiefinanciering tijdens een duale opleiding?

Als je een duale opleiding volgt en je wilt studiefinanciering ontvangen, moet je aan een paar voorwaarden voldoen. Je opleiding duurt minstens een jaar en is erkend. Doe je een mbo-opleiding? Dan moet je tussen de 18 en 30 jaar zijn. Voor studenten aan een hogeschool geldt dat niet. Verder is bij mbo-opleidingen de leerweg belangrijk. Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan kan je studiefinanciering aanvragen. Wordt het de beroepsbegeleidende leerweg (bbl)? Dan heb je geen recht op studiefinanciering. Soms betaalt de werkgever de duale opleiding. Ook dan heb je recht op studiefinanciering als je voldoet aan de voorwaarden. Krijg je salaris van je werkgever? Dat heeft in principe geen invloed op je studiefinanciering.

Opbouw studiefinanciering duale opleidingen

Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen: de basisbeurs, de aanvullende beurs, de lening en de ov-kaart (studentenreisproduct). Wat en hoeveel geld je krijgt, hangt af van onder andere je leeftijd, of je studeert aan een mbo-school, hogeschool of universiteit en hoeveel je ouders verdienen.

De basisbeurs

Alle studenten (mbo en hbo) krijgen tegenwoordig weer een basisbeurs. Wel moeten ze voldoen aan de algemene voorwaarden van studiefinanciering.

De aanvullende beurs

Studenten die een duale opleiding doen aan het mbo, het hbo of de universiteit kunnen in aanmerking komen voor de aanvullende beurs. Of je deze krijgt, is afhankelijk van twee dingen: het inkomen van je ouders en of je studerende of schoolgaande broers of zussen hebt.

De lening

Krijg je geen basisbeurs en aanvullende beurs? Of is het niet voldoende voor je? Dan kan je tot je 30e verjaardag geld lenen voor je studie. Er is een maximumbedrag, maar je bepaalt zelf hoeveel je leent. Je kan dit bedrag later aanpassen of de lening stopzetten.

Studentenreisproduct (ov-kaart)

Met het studentenreisproduct reis je gratis tussen de plek waar je woont, je school of universiteit en je baan. Ook als je nog geen 18 jaar bent, kan je de ov-kaart voor studenten aanvragen.

Hoeveel studiefinanciering ontvang je tijdens een duale opleiding?

Ga je een duale hbo-opleiding doen en woon je nog thuis? Dan is de basisbeurs € 110,30, de aanvullende beurs maximaal € 416,00, collegekrediet € 192,83 en de maximale lening € 266,97. Je krijgt dan maximaal € 986,10 per maand. Voor uitwonende studenten is de basisbeurs € 439,20, de aanvullende beurs maximaal € 416,00, collegekrediet € 192,83 en de lening ook € 266,97. Het totale maandbedrag is dan maximaal € 1.315,00. De bedragen gelden voor studenten die een duale opleiding aan een hogeschool of universiteit volgen. Deze bedragen zijn vastgesteld voor het studiejaar 2023-2024.

Moet je studiefinanciering terugbetalen?

Doe je een duale opleiding op mbo-niveau 1 of 2? Dan hoef je de basisbeurs, de aanvullende beurs en het reisproduct niet terug te betalen, zelfs als je de opleiding niet afmaakt. Bij mbo-opleidingen op niveau 3 of 4, hbo-opleidingen en universitaire opleidingen is de studiefinanciering een prestatiebeurs. Dat betekent dat als je je opleiding binnen 10 jaar afrondt, je alleen de lening moet terugbetalen. De rest wordt een gift. Stop je met je opleiding voordat je een diploma hebt of lukt het niet om binnen 10 jaar af te studeren? Dan moet je de volledige studiefinanciering terugbetalen aan de overheid. Alleen de eventuele aanvullende beurs die je tijdens je eerste jaar kreeg, mag je dan houden.

Hoe vraag ik studiefinanciering aan?

Op de website van DUO kan je studiefinanciering aanvragen. Dat kan ook als je al begonnen bent met studeren. Voor het aanvragen van studiefinanciering moet je een DigiD hebben. Voor het kunnen gebruiken van het studentenreisproduct heb je een persoonlijke ov-chipkaart nodig.

Krijg ik studiefinanciering tijdens een deeltijdopleiding?

Als je in deeltijd studeert, heb je geen recht op studiefinanciering. Wel kom je misschien in aanmerking voor een tegemoetkoming van de overheid. Deze regeling geldt voor deeltijdstudenten die een vmbo-tl-, havo-, vwo- of vavo-opleiding doen en minstens 18 jaar zijn. De tegemoetkoming is afhankelijk van je eigen inkomen en dat van je eventuele partner.

Wat zou je willen weten?

Hogescholen zijn een aantal jaren geleden gestart met het aanbieden van associate degree opleidingen (ad). De ad-opleidingen zijn in het leven geroepen om het gat tussen het mbo en het hbo onderwijs te dichten. Lees verder over associate degree opleidingen.

Vanaf 2024 kun je helaas geen Stap-budget meer aanvragen wanneer je een studie gaat volgen. De subsidie van 1000 euro voor (om)scholing was razend populair, maar er was ook veel kritiek. Waarom is de overheid gestopt met de regeling STAP?

In deeltijd studeren kan op twee manieren; in de klassieke deeltijdstudie, waarbij je maximaal twee dagen in de week colleges volgt en de rest van de tijd thuis studeert, of via een duale opleiding, waarbij je werkt én studeert en voor allebei studiepunten krijgt. Maar omdat je bij een klassieke deeltijdstudie wel vaak (relevant) werk moet hebben lijken beide vormen op elkaar. Wat is het verschil tussen deeltijd en duale opleidingen?

Gaat jouw werkgever de studiekosten betalen? Die kans is aanwezig als de opleiding nuttig is voor je werk. Betaalt jouw werkgever niet, dan zijn de kosten vaak een belangrijke factor in het keuzeproces. Het is namelijk nogal een besluit om aan een deeltijdopleiding te beginnen. Je verplicht je voor een aantal jaren om een dag of een paar avonden per week aan de studie te gaan. Colleges, groepsopdrachten, zelfstudie, tentamens, het hoort er allemaal bij. Je maakt deze keuze in de hoop er interessant werk of een hoger salaris aan over te houden. Maar hoe hoog is de financiële investering eigenlijk? En betaal je aan een particuliere instelling echt zo veel? Dit hangt af van jouw situatie; soms is een publieke instelling zelfs duurder! Wat kost een deeltijdopleiding in jouw situatie?

Wanneer je kiest voor een duale opleiding, heb je wellicht recht op studiefinanciering. Bekijk hier of jij aan de eisen voldoet.

Deeltijd-opleidingen.nl is vijftien jaar geleden opgezet als proeftuin door de Keuzegids (CHOI) en Keuzes. Al snel werd deze website dé plek waar de studiekiezer informatie kon vinden over de hbo- en wo-deeltijdopleidingen in Nederland. Vandaag de dag is dat nog steeds zo! Deeltijd-opleidingen.nl is nu de grootste in zijn soort in Nederland.