Kunstacademie deeltijd

Deeltijdopleidingen aan de Kunstacademie

Schilderen, illustreren, animaties maken, beeldhouwen, product ontwerpen, interieur design, vormgeven, fotograferen, mode ontwerpen: er is nogal wat keus als je een kunstopleiding wilt doen. Maar de mogelijkheid om parttime in de kunsten te studeren, zijn iets beperkter. Ook valt te bezien of je makkelijk een baan kunt vinden na de Kunstacademie.

Wat zijn de toelatingseisen voor de kunstacademie?

De officiële ingangseis voor een volledige deeltijdbachelor aan een kunstacademie is een diploma havo of mbo (niveau 4), maar minstens zo belangrijk zijn je talent en motivatie om aan de opleiding te beginnen. Je moet laten zien dat je geschikt bent voor het vak, meestal door eigen werk te presenteren en toe te lichten in een gesprek. Meestal moet je daarnaast opdrachten uitvoeren.

Welke opleidingen zijn er op de kunstacademie?

De Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam biedt hun deeltijd opleiding aan onder de ‘hippe’ naam DOGtime. Je volgt daar een propedeuse van twee jaar en daarna volgen nog drie jaren met vakken die je richting bepalen: Unstable Media of Expanded Painting. Wanneer je kiest voor Unstable Media, dan ga onderzoek doen naar nieuwe contexten binnen de artistieke praktijk. Je maakt onderscheid tussen ‘toegepaste’ en ‘autonome’ kunst. Uiteindelijk krijgen alle studenten daar een diploma voor de opleiding Beeldende Kunst en Vormgeving. De Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (onderdeel van de Hogeschool der Kunsten in Den Haag) heeft een parttime optie voor Autonome Beeldende Kunst (Fine Arts). Je kunt daar ook voor Fotografie in deeltijd kiezen, dat is officieel een richting binnen Vormgeving (Design). In de Hofstad duren de – Engelstalige of deels Engelstalige – opleidingen vier jaar. Je krijgt les in de avonduren en moet erop rekenen dat de opleiding je zo’n dertig uur in de week zal kosten. In Amsterdam aan de Breitner Academie, de HKU in Utrecht en bij Fontys Hogescholen in Tilburg is het mogelijk om een 2-jarige docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving te volgen. De docentenopleiding Dans (Euritmie) kun je alleen bij Hogeschool Leiden vinden. En voor de deeltijdopleiding Docent Theater moet je naar de Toneelacademie (Zuyd Hogeschool) in Maastricht.

De inhoud van de kunst opleidingen

De KABK/ Hdk in Den Haag biedt in het eerste jaar een inleiding in verschillende kunstvormen: fotografie, tekenen, schilderen, etc. Vanaf de tweede helft van het tweede jaar kies je een hoofdrichting: 2D of Interdisciplinary Attitudes. De tweede fase duurt 2 jaar. De deeltijdstudie aan de Gerrit Rietveld Academie heet dus DOGtime. Studenten Beeldende Kunst en Vormgeving (zoals de studie eigenlijk heet) volgen eerst twee basisjaren. Daarna kies je voor nog drie jaren Unstable Media of Expanded Painting. In Amsterdam ben je dus een jaar langer bezig met de opleiding. Binnen de opleiding Vormgeving aan de Koninklijke Academie ga jij je hoofdzakelijk richten op fotografie. Laat je hierdoor niet misleiden, want de inhoud strookt niet met de naam van deze deeltijdopleiding: Vormgeving.

Opleidingen HBO Kunstacademie in voltijd

Kunstacademie deeltijd Kunstacademie deeltijd
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur 2, 3 of 4 jaar
Diploma Bachelor of Arts/ Bachelor of Education

Beschik je niet over het juiste diploma, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Het 21+ toelatingsonderzoek biedt je mogelijk toch een kans op directe toelating tot de kunstacademie.