HBO Docent Theater deeltijd

Deeltijdopleiding Docent Theater

Ambieer jij een docentschap in de theaterwereld, dan kun jij je doel bereiken met de deeltijdopleiding Docent Theater. Je kunt na de opleiding theaterspelers regisseren en coachen. Heb jij gevoel voor theater en draag je dit graag over aan anderen? Dan kan dit op de theaterplanken, maar ook voor de klas.

Locaties

Aan Zuyd Hogeschool kun je bij de Toneelacademie een deeltijdstudie tot Docent Theater volgen. De opleiding is bedoeld voor reeds afgestudeerde bachelors. Deze docentenopleiding in de podiumkunst heeft een verkort programma. Uitgangspunt is dat je al geschoold bent in theater, en vooral voor de didactische kennis en vaardigheden moet opdoen om een gediplomeerd onderwijzer te kunnen worden. De andere mogelijkheid in deeltijd is bij Fontys in Tilburg. Zij stellen geen eisen aan een eerder behaald hbo-diploma. De opleiding duurt bij Fontys vier jaar.

De inhoud van de theateropleiding

Je wordt opgeleid tot een theatermaker die doceert en regisseert. Je krijgt les om theaterspelers te regisseren en te coachen. Het is belangrijk dat jij je ideeën en standpunten goed over kunt brengen en de spelers het juiste verhaal kunt laten vertellen. Binnen de opleiding zijn de onderdelen spelen, doceren en regisseren nauw met elkaar verbonden. Praktijklessen worden afgewisseld met theorielessen. Je krijgt vakken als improvisatie, stemles, beweging, didactiek, drama en cultuurbeschouwing.

Wat zijn de toelatingseisen van Docent Theater?

De officiële ingangseis voor deze deeltijdopleiding bij Zuyd Hogeschool is een diploma in het hoger onderwijs (bij voorkeur op het gebied van agogie en/of kunst). Maar minstens zo belangrijk zijn je talent en motivatie om aan de opleiding te beginnen. Je dient minimaal 22 jaar te zijn en er is plaats voor maximaal 12 studenten per studiejaar. Bij Fontys heb je geen bachelordiploma nodig. Wel dien je bij aanvang van de deeltijdopleiding te beschikken over een werkplek van minimaal 8 uur per week in de theatereducatie, bij een podia, festival of theaterschool.

De voltijd opleidingen

De opleiding Docent Theater bestaat er ook in voltijd. Daarnaast kun je kiezen voor een voltijdse opleiding als hbo Theater.

Docent Theater aan de Kunstacademie

De deeltijd docentenopleiding Theater kun je vinden aan een kunstacademie. Hier kun je meerdere kunstopleidingen onder een dak vinden en ook om docent te kunnen worden in de kunsten. De kunstacademie is ook gewoon een hogeschool, maar dan wel speciaal voor voltijdse en – deeltijd kunstopleidingen.

HBO Docent Theater HBO Docent Theater
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar (verkort)
Isat-code 34745
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Internationale naam Theatre in Education

Beschik je niet over het juiste diploma, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Het 21+ toelatingsonderzoek biedt je mogelijk toch een kans op directe toelating tot de opleiding Docent Theater.