HBO Autonome Beeldende Kunst deeltijd

Deeltijdopleiding Autonome Beeldende Kunst

Werk je op het gebied van kunst, maar heb je nooit een opleiding gedaan op dat gebied? Of werk je in een heel andere baan en vind je het de hoogste tijd om veel meer te doen met je hobby? En zoek je een bachelorstudie waar je veel kan experimenteren met je talent. Dan is de Engelstalige hbo-opleiding Autonome Beeldende Kunst in deeltijd een goede keuze.

Locaties ABK opleiding

Wil je Autonome Beeldende Kunst in deeltijd studeren? Dat kan aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK). Laat je niet in verwarring brengen door de naam van de studie als je naar de website van deze hogeschool gaat. De KABK noemt deze opleiding tegenwoordig Beeldende Kunst, maar het gaat om dezelfde opleiding.

De inhoud van de deeltijdopleiding ABK

Tijdens deze kunstopleiding krijg je les over onderwerpen als kunstgeschiedenis, de theorieën achter kunst en artistiek onderzoek doen. Natuurlijk bedenk en maak je veel eigen kunstwerken. Je leert of verbetert technieken op het gebied van tekenen, schilderen, video en/of sculpturen. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden die ook voor een kunstenaar heel nuttig zijn, zoals samenwerken, communiceren, zelfmanagement, observeren en kritisch reflecteren.

Aan de slag na Autonome Beeldende Kunst in deeltijd

Na vier jaar hard studeren naast je baan, mag je jezelf beeldend kunstenaar noemen. Als je dat al niet deed, natuurlijk. Na de studie kan je je dagelijks bezig gaan houden met het maken van kunstwerken in een eigen atelier, alleen of samen met andere kunstenaars. Daarnaast is het mogelijk om voor bijvoorbeeld een krant als kunstcriticus te werken. Ook banen als curator bij een museum of docent CKV op een middelbare school behoren tot de mogelijkheden. Zo’n baan kan je eventueel combineren met je werk als beeldend kunstenaar. De meeste kunstenaars verdienen nou eenmaal niet zoveel als Jeff Koons of Damien Hirst.

De toelatingsprocedure van de ABK deeltijdstudie

Heb je een vwo-, havo- of mbo4-diploma? Dan voldoe je aan de eerste toelatingscriteria. Tenminste, als je goed Engels spreekt. Maar dan ben je er nog niet. De hogeschool vindt talent en passie voor kunst minstens zo belangrijk. Daarom is er een selectieprocedure voor de opleiding Autonome Beeldende Kunst. De eerste stap is het mailen van voorbeelden van je eigen werk. Daarna nodigt de selectiecommissie je hopelijk uit voor een gesprek. Daarin licht je je motivatie toe en vertel je meer over je achtergrond. Ook neem je eigen werk mee, bijvoorbeeld schetsen, foto's, schilderijen, tekeningen, sculpturen en/of video's. Kortom, alles waardoor de selectiecommissie een goed beeld krijgt van je talent en creativiteit.

ABK in voltijd

Indien je liever de voltijdse opleiding ABK volgt, dan kun je op HBOstart meer informatie vinden over hbo Autonome Beeldende Kunst voltijd.

Autonome Beeldende Kunst aan de Kunstacademie

De deeltijdopleiding Autonome Beeldende Kunst kun je vinden aan een kunstacademie. Hier kun je meerdere kunstopleidingen onder een dak vinden. Aankomende kunstenaars krijgen hier veel ruimte om zich te ontplooien en kennis te maken met verschillende kunstsoorten. De kunstacademie is ook gewoon een hogeschool, maar dan wel speciaal voor voltijdse en – deeltijd kunstopleidingen.

HBO Autonome Beeldende Kunst HBO Autonome Beeldende Kunst
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 39110
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Arts
Internationale naam Fine Art

Beschik je niet over het juiste diploma, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Het 21+ toelatingsonderzoek biedt je mogelijk toch een kans op directe toelating tot de opleiding Autonome Beeldende Kunst.