WO Theaterwetenschap deeltijd

Deeltijdopleiding Theaterwetenschap

Werk je op het gebied van theater? Of is het boeiende samenspel van tekst, geluid, decor, kostuums, belichting en het spel van de acteurs je grote passie? En wil je meer weten over de theorie die erachter zit? Tijdens de universitaire deeltijdopleiding Theaterwetenschap bestudeer je alle elementen van een theatervoorstelling en hoe deze overkomen op het publiek.

Werken na Theaterwetenschap

Na deze wo-studie kun je aan de slag in de wereld van theater of Kunst en creatie. Voorbeelden van banen waaraan je moet denken zijn dramaturg, programmeur, beleidsmedewerker, recensent en beleidsmedewerker. Je kan solliciteren bij onder meer culturele instellingen, theatergezelschappen, theaters, festivals, organisatiebureaus, kranten en de overheid. Ook in het onderwijs kan je terecht, bijvoorbeeld als docent CKV op een middelbare school.

De toelatingseisen van deze deeltijdstudie

Als je Theaterwetenschap in deeltijd wil studeren, heb je een vwo-diploma nodig. Welk profiel maakt niet uit, maar Cultuur en maatschappij sluit goed aan op deze deeltijdopleiding. Heb je een propedeuse- of bachelordiploma van een hbo-opleiding? Dat is ook voldoende vooropleiding. Als je hbo-bachelor inhoudelijk aansluit op Theaterwetenschap, kan je vrijstellingen krijgen voor bepaalde vakken. Heb je geen van de gevraagde diploma’s? Als je wel 21 jaar of ouder bent, kan je een toelatingstest maken. Zo’n speciale test voor 21+’ers heet een colloquium doctum. Wil je op die manier toegelaten worden tot deze studie? Zorg dan dat je vwo-deelcertificaten van de vakken Nederlands, Engels en geschiedenis hebt.

Locaties van de theateropleiding

De Universiteit van Amsterdam (UvA) biedt de studie Theaterwetenschap in deeltijd aan.

Meer over Theaterwetenschap in deeltijd

Tijdens deze studie kijk je naar hoe een voorstelling in elkaar steekt en je bestudeert de afzonderlijke elementen ervan. De ene keer doe je dat met een toneelstuk of een operavoorstelling, de andere keer richt je je op een voorstelling op het gebied van cabaret, mime of dans. Ook de werking van een voorstelling op het publiek en de verbinding van het theater met de wereld om ons heen, staan centraal tijdens deze opleiding. Je krijgt les over de theorie rondom en de geschiedenis van theater en andere voorstellingen, maar ook over Kunst en creatie in brede zin. Ook houd je je bezig met het lezen, analyseren en met medestudenten bespreken van toneelstukken. Verder ga je ook heel praktisch aan de slag door zelf een kleine voorstelling te maken. Je houdt je dan bezig met alles rondom theater, van regie en belichting tot dramaturgie en publiciteit. Dit doe je samen met medestudenten. Daarnaast leer je nuttige onderzoeks- en argumentatievaardigheden.

Voltijd

Kijk op Universiteitstart voor meer informatie over de opleiding Theaterwetenschap in voltijd.

WO Theaterwetenschap WO Theaterwetenschap
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Isat-code 56702
Studielast 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Arts
Internationale naam Theatre Studies

Beschik je niet over het juiste diploma, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Het 21+ toelatingsonderzoek biedt je mogelijk toch een kans op directe toelating tot de opleiding Theaterwetenschap.