WO Muziekwetenschap deeltijd

Deeltijdopleiding Muziekwetenschap

Wil jij alles leren over muziekgeschiedenis en de culturele functies van muziek in politiek en maatschappij? Tijdens de wo-studie Muziekwetenschap duik je in de wereld van muziek. Ook leer je op de juiste manier vragen te stellen over het belang van muziek. Deze deeltijdopleiding kun je goed combineren met een baan.

Wat kun je doen na Muziekwetenschap

Deze studie aan de universiteit leidt niet op tot bepaalde beroepen, maar bereidt je voor op werk in de wereld van Kunst en creatie. Dat kan bij de radio, de televisie, kranten of tijdschriften zijn. Het gaat dan om functies als radio- of tv-maker, adviseur of redacteur. Ook kan je solliciteren naar een baan als adviseur of beheerder bij een orkest, ensemble, operagezelschap, impresariaat of culturele instelling. Sommige afgestudeerden gaan aan de slag als concertprogrammeur of festivalorganisator. Verder kan je kiezen voor een wetenschappelijke carrière aan de universiteit. Je geeft les aan studenten en doet onderzoek naar muziek-gerelateerde zaken als hoe muzikale subculturen ontstaan.

De toelatingseisen van deze deeltijdstudie

Om toegelaten te worden tot Muziekwetenschap in deeltijd heb je een vwo-diploma nodig. Elk profiel is goed. Wel sluit het profiel Cultuur en maatschappij het meest aan op deze wo-opleiding. Ook met een diploma van een hbo-propedeuse of hbo-bachelor mag je beginnen aan deze studie. Als de inhoud van je afgeronde hbo-bachelor aansluit op Muziekwetenschap, is het mogelijk om vrijstellingen te krijgen voor bepaalde onderdelen. Heb je geen van de gevraagde diploma’s, maar ben je minimaal 21 jaar? Dan kun je een toelatingstest doen bij de universiteit. Dat heet een colloquium doctum. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet je vwo-deelcertificaten van de vakken Nederlands, Engels en geschiedenis of aardrijkskunde hebben.

Locaties van de opleiding

Als je Muziekwetenschap in deeltijd wilt studeren, kan dat aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Meer over Muziekwetenschap in deeltijd

Tijdens deze studie houd je je bezig met muziekgeschiedenis van Europa en Noord-Amerika en met allerlei soorten muziek, zoals westerse klassieke muziek, jazz, pop en wereldmuziek. Zo bouw je je muzikale repertoirekennis uit. Verder ontdek je hoe je muziek benadert vanuit een historisch, cultureel en cognitief oogpunt. Je leert daarbij meer over hoe mensen vroeger muziek maakten en wat er gebeurt in ons brein als we muziek horen. En hoe werkt muziek in je eigen leven en in dat van anderen; welke invloed heeft cultuur? Ook leer je hoe je op academisch niveau over muziek leest en schrijft. In de loop van de studie specialiseer je je in een of meer muziekrepertoires en in een of meer wetenschappelijke benaderingen van muziek (historisch, cognitief of cultureel). Als deeltijdstudent volg je dezelfde colleges als voltijdstudenten, maar minder per week. Je hebt dan na maximaal zes jaar je bachelordiploma gehaald. Het is mogelijk om vrijstellingen voor keuzevakken te krijgen.

In voltijd

Voor meer informatie over de opleiding Muziekwetenschap in voltijd kun je op Universiteitstart.nl kijken.

WO Muziekwetenschap WO Muziekwetenschap
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Isat-code 56700
Studielast 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Arts
Internationale naam Musicology

Beschik je niet over het juiste diploma, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Het 21+ toelatingsonderzoek biedt je mogelijk toch een kans op directe toelating tot de opleiding Muziekwetenschap.