HBO Beeldende Kunst en Vormgeving deeltijd

Deeltijdopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving

Werk je op het gebied van beeldende kunst en wil je je verder ontwikkelen met een hbo-opleiding? Of heb je een baan op een heel ander gebied en wil je je bekwamen in je passie voor webkunst of schilderen? Dan is de bachelor Beeldende Kunst en Vormgeving in deeltijd een goede eerste stap.

Locatie deeltijdopleiding

Wil je de hbo-opleiding Beeldende Kunst en Vormgeving in deeltijd doen? Dat kan aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Meer over Beeldende Kunst en Vormgeving in deeltijd

Je begint de studie met twee basisjaren. Daarna kies je een specialisatie en studeert nog drie jaar door. Je kan kiezen uit twee richtingen: Beeldende kunst (Expanded Painting) en Unstable Media. Bij Expanded Painting werk je aan je ontwikkeling van je expressieve talenten. De nadruk ligt op het ontwikkelen van je eigen visie op het gebied van onder meer schilderen, video, installaties en performance. De specialisatie Unstable Media (UM) draait om de ontwikkelingen op de grens tussen de ‘toegepaste’ en de ‘autonome’ kunst. Je leert bijvoorbeeld nieuwe werkvormen die zijn ontstaan door een nieuwe omgang met media. Je gaat aan de slag met verschillende van die nieuwe werkvormen, zoals software kunst, webkunst en interactieve installaties. Ook onderwerpen als software studies, video prototyping, procedurele retoriek, de geschiedenis van de tactische media en (on)zichtbaarheidsstrategieën komen aan bod. De deeltijdopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving is behoorlijk intensief. Daarom adviseert de hogeschool om niet meer dan 24 uur per week te werken naast de opleiding.

Aan het werk na Beeldende Kunst en Vormgeving

Deze opleiding is een verzameling van verschillende richtingen op het gebied van kunst in brede zin. Afhankelijk van waar je talenten en ambities liggen, kun je na de studie bijvoorbeeld aan de slag als beeldend kunstenaar of ontwerper.

De toelatingseisen van BKV

Als je deze hbo-studie wilt gaan doen, dan heb je om te beginnen een havo- of vwo-diploma nodig. Ook met een mbo-diploma op niveau 4 word je toegelaten tot Beeldende Kunst en Vormgeving. Maar een diploma is niet genoeg. Tijdens de toelatingsprocedure moet je laten zien wat je in huis hebt. Je gaat eerst naar het toelatingsspreekuur. Daar moet je de toelatingscommissie ervan overtuigen dat je creatief genoeg bent voor deze opleiding. Dat doe je onder meer door eigen werk te laten zien, zoals tekeningen, foto's, zelf ontworpen kleding, keramiek, sieraden en/of maquettes. Ben je door deze eerste ronde heen? Dan mag je het toelatingsexamen doen. Ook in deze ronde ga je in gesprek met een toelatingscommissie. Je vertelt over wat je tot nu toe hebt gemaakt of ontworpen. Ook vertel je waarom je de studie graag wilt doen.

BKV in voltijd

Heb je interesse in een voltijd opleiding? Dan kun je het beste op HBOstart kijken. Daar is veel informatie te vinden over hbo Beeldende Kunst en Vormgeving voltijd.

Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Kunstacademie

De deeltijdopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving kun je vinden aan een kunstacademie. Hier kun je meerdere kunstopleidingen onder een dak vinden. Aankomende kunstenaars krijgen hier veel ruimte om zich te ontplooien en kennis te maken met verschillende kunstsoorten. De kunstacademie is ook gewoon een hogeschool, maar dan wel speciaal voor voltijdse en – deeltijd kunstopleidingen.

HBO Beeldende Kunst en Vormgeving HBO Beeldende Kunst en Vormgeving
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 39109
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Arts
Internationale naam Art & Design

Beschik je niet over het juiste diploma, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Het 21+ toelatingsonderzoek biedt je mogelijk toch een kans op directe toelating tot de opleiding Beeldende Kunst en Vormgeving.