HBO Vormgeving deeltijd

Deeltijdopleiding Vormgeving

De wereld van vormgeving kent veel facetten, zoals illustraties, grafisch design en animaties. Maar ook fotografie, waarbij grafisch ontwerp, bewegend beeld en interactief ontwerp samenkomen. Wil jij een hbo-opleiding volgen op het gebied van vormgeving met de nadruk op fotograferen? En ben je op zoek naar een deeltijdstudie zodat je werken kan combineren met studeren? Dan is deze Engelstalige, vierjarige deeltijdopleiding die officieel Vormgeving heet, vast iets voor jou.

Locaties Vormgeving deeltijdopleiding

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK) is de enige hogeschool in Nederland waar je deze hbo-opleiding in deeltijd kan doen. Om onduidelijke redenen gebruikt de hogeschool de accreditatie van de opleiding Vormgeving voor een opleiding Fotografie. Op de website moet je dus zoeken naar de bachelor Fotografie. Beetje verwarrend, maar creatievelingen zijn meestal wat chaotisch zullen we maar zeggen.

De deeltijdopleiding Vormgeving

Tijdens deze opleiding leer je fundamentele theorieën en concepten die horen bij fotografie. Je ontwikkelt een eigen kijk op fotografie via onderzoek en experimenteren. Je krijgt les in onderwerpen als fotojournalistiek, conceptueel beeld, beeldontwikkeling, het regisseren van mensen en fictie & maatschappij. Daarnaast ben je natuurlijk ook veel bezig met het verbeteren en ontwikkelen van je technische vaardigheden op het gebied van beeld. De ene keer ga je de straat op om foto’s te maken, de andere keer sta je in een studio om portretten te maken. Ook doe je projecten die aansluiten bij jouw persoonlijke interesses. Daarvoor doe je van tevoren voorbereidend onderzoek. Ook oefen je met het maken van een presentatieplatform voor je werk en het houden van presentaties buiten de hogeschool. Op die manier doe je ervaring op met het organiseren, bouwen, publiceren, financieren en adverteren van een project. Nog meer praktijkervaring doe je op tijdens de stage. De meeste professionele fotografen werken als zelfstandig ondernemer. Daarom leer je tijdens deze opleiding ook meer over een eigen bedrijf opzetten, een project pitchen, offertes en subsidieaanvragen schrijven, begrotingen opzetten, en branding en netwerken.

Je toekomst na Vormgeving in deeltijd

Na deze bacheloropleiding kan je als professioneel fotograaf aan de slag op verschillende gebieden, zoals beeldende kunst, mode, documentaires of redactioneel bij een krant of tijdschrift. Ook is het mogelijk om een aansluitende masteropleiding te doen, bijvoorbeeld op het gebied van design of beeldende kunst.

De toelatingsprocedure van deze deeltijdstudie

Wil je de deeltijdopleiding Vormgeving doen? De minimale toelatingseis is een mbo-4-, havo- of vwo-diploma met een willekeurig profiel. Wel is het belangrijk dat je goed Engels spreekt en schrijft. Naast deze algemene toelatingseisen is er een toelatingsprocedure. Je moet onder meer eigen werk laten zien, zoals een serie foto's met een bepaald thema. Ook ga je meer vertellen over je motivatie en achtergrond. Tot slot is het maken van verschillende opdrachten een onderdeel van de toelatingsprocedure.

Vormgeven in voltijd

De opleiding Vormgeving in voltijd kun je bij meerdere hogescholen vinden. Daar heb je dus meer te kiezen in vergelijking met de deeltijdse variant.

Vormgeving aan de Kunstacademie

De deeltijdopleiding Vormgeving kun je vinden aan de kunstacademie. Hier kun je meerdere kunstopleidingen onder een dak vinden. Aankomende kunstenaars krijgen hier veel ruimte om zich te ontplooien en kennis te maken met verschillende kunstsoorten. De kunstacademie is ook gewoon een hogeschool, maar dan wel speciaal voor voltijdse en – deeltijd kunstopleidingen.

HBO Vormgeving HBO Vormgeving
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 39111
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Arts
Internationale naam Design

Beschik je niet over het juiste diploma, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Het 21+ toelatingsonderzoek biedt je mogelijk toch een kans op directe toelating tot de opleiding Vormgeving.