HBO Journalistiek deeltijd

Deeltijdopleiding Journalistiek

Wat hebben een oorlogsverslaggever, een vlogger en een radio-interviewer gemeen? Ze willen een verhaal vertellen. Om dat te kunnen, moeten ze zich inlezen, feiten onderzoeken en zich bekwamen in het schrijven, filmen, opnemen of editen. Journalistiek is een veelzijdig vak, maar reken niet op een makkelijke route.

Locaties en toelatingseisen van Journalistiek?

Alleen bij het NTI en het NCOI kun je een deeltijdopleiding Journalistiek vinden. Het NTI heeft geen eigen accreditatie en laat dit verzorgen door het NCOI. Hierdoor kun je bij beide hogescholen een wettelijk erkend hbo-getuigschrift Journalistiek behalen. In principe is iedereen met een havo- vwo of mbo-4 diploma toelaatbaar voor de opleiding. Wanneer je geen toelaatbaar diploma bezit kun je een 21+ toets aanvragen.

De opleiding Journalistiek

Vertel je jouw verhaal aan de zakelijke lezers van Het Financieel Dagblad of aan de kijkers van het praatprogramma van Eva Jinek? Welke vorm past het beste bij een boodschap: een diepte-interview of een korte rapportage? En hoe combineer je ‘oude’ en ‘nieuwe’ media zo goed mogelijk? Tekst of beeld maken voor een specifieke of juist brede doelgroep is belangrijk tijdens de opleiding journalistiek. Daarnaast staan een aantal brede maatschappelijke vakken als economie, politiek en recht op het programma. Voor de nodige praktijkervaring imiteer je een redactie met je studiegenoten. In de opleiding leer je de basis van zowel schrijvende als audiovisuele (radio en televisie) media. Je maakt binnen de opleiding Journalistiek drie keer een portfolio- en professionaliseringsopdracht. Op de jaarlijkse portfoliodag worden actuele thema's over de aandacht gebracht en er komen interessante sprekers langs. Daarnaast loop je in twee keer stage. Dit mag in het buitenland, maar moet wel bij een Nederlandstalig medium zijn. Tijdens je afstudeeropdracht werk je zelfstandig aan een journalistiek onderzoek.

De voltijd studie

Heb je meer interesse in Journalistiek in voltijd? Er zijn, meer dan in deeltijd, hogescholen die een voltijdse variant van Journalistiek aanbieden.

Master journalistiek

Voor een aansluitende master in communicatie en media kun je het beste op Master-opleidingen.nl kijken.

HBO Journalistiek HBO Journalistiek
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34686
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Arts
Internationale naam Journalism

Beschik je niet over het juiste diploma, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Het 21+ toelatingsonderzoek biedt je mogelijk toch een kans op directe toelating tot de opleiding Journalistiek. Deze test is bedoeld om na te gaan of je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om hbo Journalistiek te kunnen volgen.