WO Religiewetenschappen deeltijd

Deeltijdopleiding Religiewetenschappen

Religie is overal. Religieuze tradities hebben invloed op hoe mensen met elkaar omgaan, een partner zoeken, kinderen opvoeden en omgaan met de dood. Vind jij vragen als waarom mensen geloven en welke invloed religie heeft op de wereld heel interessant? Dan is de deeltijdopleiding Religiewetenschappen echt iets voor jou.

Na de deeltijdopleiding Religiewetenschappen

Als religiedeskundige kan je verschillende kanten op. Je kan solliciteren op functies als researcher of redacteur bij een krant, de televisie of een vaktijdschrift of als geestelijk verzorger in een ziekenhuis of instelling. Ook gaan veel afgestudeerde religiewetenschappers het onderwijs in, bijvoorbeeld als docent godsdienst en levensbeschouwing. Bij de overheid kan je terecht in functies als beleidsadviseur. Zelfs het organiseren en begeleiden van academische reizen behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast bestaan er verschillende masters in Theologie en Religiestudies.

Locaties

Wil je Religiewetenschappen in deeltijd studeren? Dat kan in verschillende steden: in Leiden aan de Universiteit Leiden, in Nijmegen aan de Radboud Universiteit en in Amsterdam aan de UvA en de VU. Bij de VU heet deze studie Theology and Religious Studies en in Nijmegen heet de opleiding Religie, Politiek en Samenleving. Het deeltijdprogramma van Religiewetenschappen verschilt meestal alleen in studieduur van het voltijdprogramma. Je volgt dus dezelfde vakken als voltijdstudenten. De Radboud Universiteit geeft aan geen deeltijdopleiding meer te hebben. Wel staan ze open voor deeltijdstudenten. Je krijgt daar dus geen aparte colleges, maar deeltijders krijgen de voltijds colleges in een langzamer tempo. Colleges heb je daar allemaal overdag.

De inhoud van de deeltijdopleiding Religiewetenschappen

Tijdens deze deeltijdopleiding leer je alles wat je moet en wil weten over het geloof. Bijvoorbeeld hoe religie zich verhoudt tot politiek, economie en moraal en de invloed van religie op maatschappelijke ontwikkelingen. Je doet veel kennis op over de vijf wereldgodsdiensten christendom, islam, jodendom, hindoeïsme en boeddhisme. Ook bestudeer je antieke godsdiensten en nieuwe religieuze bewegingen. Verder komen de verschillende perspectieven van religie, zoals geschiedenis, psychologie, antropologie en sociologie, aan bod. Je krijgt colleges over religieuze uitingen. Voorbeelden hiervan zijn rituelen, symbolen, gewoontes en belevingen. Ook onderzoek je de oorsprong, ontwikkeling, functie en betekenis van deze religieuze uitingen. Je krijgt vakken als godsdienstpsychologie, godsdienstsociologie, rituele studies, godsdienstwijsbegeerte en religie & ethiek. Daarnaast ga je ook actief aan de slag: je leest verschillende heilige boeken en teksten.

De toelatingseisen van deze deeltijdstudie

Om toegelaten te worden tot de wo-opleiding Religiewetenschappen heb je een vwo-diploma nodig. Elk profiel is goed. Ook een propedeuse- of bachelordiploma van een hbo-opleiding is soms voldoende vooropleiding, maar dit moet je navragen bij de universiteit van je keuze. Heb je geen van deze diploma’s? Dan kan je door het ‘colloquium doctum’ te doen mogelijk toch beginnen met deze studie. Voor dit pittige toelatingsonderzoek moet je 21 jaar of ouder zijn.

Voltijd

Heb jij interesse in de voltijd opleiding? Kijk dan op Universiteitstart bij de opleiding Religiewetenschappen.

WO Religiewetenschappen WO Religiewetenschappen
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Isat-code 50902
Studielast 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Arts
Internationale naam Religious Studies

Beschik je niet over het juiste diploma, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Het 21+ toelatingsonderzoek biedt je mogelijk toch een kans op directe toelating tot de opleiding Religiewetenschappen. Deze test is bedoeld om na te gaan of je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om wo Religiewetenschappen te kunnen volgen.