WO Deeltijdopleidingen Talen

Deeltijdopleidingen in Talen en Culturen

Een taal studeren naast werk of andere bezigheden? Dat kan aan de Universiteit van Amsterdam, en in een enkel geval ook aan de Universiteit Leiden of aan de Rijksuniversiteit Groningen. Er zijn maar weinig mensen die voor deze route kiezen, dus je volgt meestal gewoon overdag college met de voltijdstudenten. Over de inhoud zijn je voorgangers best tevreden, maar de vooruitzichten op de arbeidsmarkt na de taalkundige opleidingen zijn echter twijfelachtig. Omdat je voor een baan als leraar nog een lerarenbevoegdheid moet behalen.

Universiteiten en taalkundige opleidingen

In deeltijd een taal studeren? Dan moet je in veel gevallen in Amsterdam zijn. De Universiteit van Amsterdam biedt er nog tal van talenstudies (Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Scandinavisch, Arabisch, Russisch, Nieuwgrieks, Grieks & Latijn en Hebreeuws) in deeltijd aan, plus de opleiding Literatuurwetenschap. Bij de meeste studies word je opgeleid tot expert op het gebied van een bepaalde taal, cultuur en maatschappij. Rijksuniversiteit Groningen biedt Grieks & Latijn, aan de Universiteit Leiden kun je terecht voor Engels en Frans. Overigens volg je aan de UvA gewoon overdag met de voltijdstudenten college. Als deeltijdstudent ligt slechts het tempo lager: je doet dus langer over het behalen van je bachelor in vergelijking met de voltijd-studenten. Dat geldt ook voor de opleidingen aan de RUG en Universiteit Leiden.

Welke opleidingen in talen zijn er?

WO Arabische Taal en Cultuur deeltijd

Heb je interesse in de geschiedenis van het Midden-Oosten en Noord-Afrika?

WO Duitse Taal en Cultuur deeltijd

Duits is de voertaal van deze opleiding, dus je moet de taal al redelijk beheersen.

WO Engelse Taal en Cultuur deeltijd

In alle hoeken van de wereld spreken mensen Engels.

WO Franse Taal en Cultuur deeltijd

Heb je interesse in de Franse taal, cultuur en maatschappij?

WO Griekse en Latijnse Taal en Cultuur deeltijd

Vind je de klassieke oudheid heel interessant?

WO Hebreeuwse Taal en Cultuur deeltijd

Heb je veel interesse voor Joodse tradities?

WO Italiaanse Taal en Cultuur deeltijd

In deze deeltijdstudie leer je niet alleen vloeiend Italiaans spreken.

WO Nederlandse Taal en Cultuur deeltijd

Ben je dol op de Nederlandse taal en houd je van schrijven?

WO Slavische Taal en Cultuur deeltijd

Wil jij een Oost-Europa of Rusland deskundige worden?

WO Spaanse Taal en Cultuur deeltijd

Wil je echt goed Spaans leren spreken, lezen en schrijven?

Wat leer ik tijdens deze taalkundige opleidingen?

Nederlands besteedt aandacht aan taal- en letterkunde, letterkunde en taalbeheersing. De Universiteit van Amsterdam kent ook een speciaal traject taal en communicatie. Hiermee specialiseer je je in overtuigen en argumenteren, maar leer je tegelijkertijd een andere moderne taal. Een stage is nergens verplicht. De masters zijn opgedeeld in letter- en taalkundige richtingen. Bij de overige moderne Europese talen staat naast taal- en letterkunde de taalverwerving centraal. Leren spreken, verstaan, lezen en schrijven is een belangrijk doel. Maar je leert ook veel over de geschiedenis en cultuur van het betreffende taalgebied. Daarna kun je doorstuderen met een taalmaster, een educatief programma, maar denk ook aan opties als Amerikanistiek, Duitslandstudies of researchmasters om verder te gaan in de wetenschap. Niet alle masters zijn in deeltijd te volgen. Ook bij Grieks & Latijn en Midden-Oosten studies is er natuurlijk veel aandacht voor cultuur. Binnen Midden-Oosten studies kies je na het eerste jaar zelfs voor Arabisch, Hebreeuws óf voor een algemene major zonder taalverwerving. Cultuurvergelijking en -analyse vind je overigens ook terug in de literatuurwetenschappen.

Wat zijn de toelatingseisen voor talen studies?

Toegelaten worden tot een talenopleiding kan met alle vwo-diploma's en hbo-propedeuses. Voor de klassieke talen is eindexamen in Latijn of Grieks verplicht of moet je je kennis hierover van tevoren bijspijkeren. In andere gevallen kun je een colloquium doctum afleggen om je kennis en vaardigheden te laten beoordelen om toch toegelaten te worden. Maar voor zo'n onderzoek moet je wel minimaal 21 jaar zijn.