WO Geschiedenis deeltijd

Deeltijdopleiding Geschiedenis

Veel kennis, het vermogen om bronnen kritisch te bekijken en om dwarsverbanden te leggen: er zijn best wat banen na de opleiding Geschiedenis te bedenken waarin die vaardigheden goed van pas komen. Ga je voor een carrière in het onderwijs of heb je andere plannen als je straks een bachelor Geschiedenis op zak hebt? Over Kunstgeschiedenis kun je hier veel lezen.

De universiteiten

Het is Amsterdam (UvA) of Groningen (RUG), als je een universitaire deeltijdstudie geschiedenis zoekt. De andere universiteiten zijn gestopt met het aanbieden van deeltijdonderwijs in dit vakgebied. In beide gevallen sluit je aan bij de voltijdscolleges overdag. Kunstgeschiedenis wordt aan de Universiteit Leiden en aan de Universiteit van Amsterdam nog in deeltijd aangeboden.

Wat leer ik binnen de opleiding Geschiedenis?

In beide steden begint het programma van Geschiedenis met een historisch, chronologisch overzicht. Belangrijke periodes in de wereldgeschiedenis komen dan langs. De Universiteit van Amsterdam maakt gebruik van alle schatten die de hoofdstad biedt: het vak Geschiedenis op Locatie werkt met stadswandelingen en musea om de leerstof zo concreet mogelijk te maken. De Universiteit van Amsterdam besteedt aandacht aan de ontwikkeling van Europa ten opzichte van niet-westerse beschavingen. In het tweede jaar worden de aangeboden vakken thematischer. Rijksuniversiteit Groningen focust op cultuur-, politieke en economische/ sociale geschiedenis. Aan de Universiteit van Amsterdam bestuderen studenten onder meer publieke debatten. Ook kent de UvA een bovenbouwrichting Amerikanistiek. Specialiseren kan bij beide opleidingen met een minor.

Wat zijn de toelatingseisen voor Geschiedenis?

Elk vwo-diploma of hbo propedeuse is geschikt om aan Geschiedenis of Kunstgeschiedenis te beginnen, ook als je niet in geschiedenis eindexamen hebt gedaan – al is dat natuurlijk wel handig. Ook je talenkennis moet in orde zijn, want er staan bij beide studies geregeld Engelse en soms ook Duitse teksten op het programma. Als je ouder bent dan 21 jaar en geen vwo-diploma of een equivalent daarvan hebt, kun je je aanmelden voor een toelatingstoets.

Master Geschiedenis

Wil je verder studeren met een master, lees dan verder op master-opleidingen.nl. De keuzemogelijkheden binnen mastertracks laten zien welke gespecialiseerde kennis een universiteit in huis heeft.

In voltijd studeren

Heb jij meer interesse in de voltijd opleiding? Kijk dan even op Universiteitstart bij de opleiding Geschiedenis. Ook van Kunstgeschiedenis en Cultuurwetenschappen bestaan er voltijd opleidingen.

WO Geschiedenis WO Geschiedenis
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Isat-code 56034
Studielast 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Arts
Internationale naam History

Beschik je niet over het juiste diploma, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Het 21+ toelatingsonderzoek biedt je mogelijk toch een kans op directe toelating tot de opleiding Geschiedenis. Deze test is bedoeld om na te gaan of je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om wo Geschiedenis te kunnen volgen.