WO Scandinavische Talen en Culturen deeltijd

Deeltijdopleiding Scandinavische Talen en Culturen

Als je aan fjorden, de Vikingen, Lego en IKEA denkt, denk je aan Scandinavië. Ben je dol op deze regio? En wil je er veel meer over weten en er professioneel meer mee doen? Na de deeltijdbachelor Scandinavische talen en culturen weet je alles over de regio en spreek je vloeiend Noors, Zweeds of Deens.

Na de deeltijdopleiding Scandinavische talen en culturen

Deze wo-bachelor leidt je op tot een echte Scandinaviëdeskundige. Met je uitstekende taalbeheersing is het mogelijk om bij een vertaalbureau te werken als tolk en/of vertaler. Verder kan je aan de slag bij bedrijven met vestigingen in Scandinavië, de lokale of landelijke overheid en mediabedrijven. Daarnaast kiezen veel afgestudeerden voor een aansluitende master, om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Daarnaast kun je een master Scandinavische Taal volgen na deze taalopleiding.

Locaties deeltijdstudie Scandinavische talen en culturen

In Nederland is het bij één universiteit mogelijk om Scandinavische talen en culturen in deeltijd te volgen: de Universiteit van Amsterdam (UvA). De universiteit noemt deze studie tegenwoordig 'Scandinavië studies'.

De inhoud van Scandinavische talen en culturen in deeltijd

Bij de meeste talenstudies draait het maar om één taal, maar in deze bachelor leer je drie talen beheersen. Wel kies je een hoofdtaal: Deens, Noors of Zweeds. Die leer je vloeiend spreken, lezen, luisteren en schrijven. Later in je opleiding leer je meer over de andere twee talen. Natuurlijk komt ook de cultuur, de geschiedenis, actuele ontwikkelingen en de politiek aan bod. Verder leer je meer over onderwerpen als nationalisme en regionale ongelijkheid in de Scandinavische regio. Maar ook over de verschillen, bijvoorbeeld over hoe goed Zweden, Denen en Noren elkaar verstaan en waarom Noorwegen twee schrijftalen heeft. Je verdiept je in taalkunde, in eeuwenoude maar ook moderne literatuur en de cultuurgeschiedenis van het land dat je koos. Het is mogelijk om een minor te doen. Een minor is een samenhangende groep keuzevakken. Sommige minors bereiden voor op een master, andere zijn praktisch voor bepaalde beroepen.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze universitaire bachelor, moet je beschikken over een vwo-diploma. Welk profiel of vakkenpakket je deed, maakt niet uit. Heb je geen vwo-diploma, maar wel de propedeuse gedaan van een hbo-opleiding? Met dat diploma ben je ook toelaatbaar tot deze deeltijdopleiding. Wie niet beschikt over voldoende vooropleiding, kan mogelijk toch beginnen met deze wo-bachelor via een colloquium doctum. Een colloquium doctum is een speciale toelatingsprocedure voor volwassenen die wel de motivatie, maar niet de juiste diploma's hebben voor een wo-studie. Je moet hiervoor minimaal 21 jaar zijn en van tevoren bepaalde vwo-deelcertificaten halen. Voor Scandinavische talen en culturen moet je de deelcertificaten Nederlands, Engels en Geschiedenis hebben.

Voltijd opleiding volgen

De opleiding Scandinavische taal kun je ook in voltijd doen. Universiteitstart toont veel informatie over Scandinavische Taal en Cultuur voltijd.

WO Scandinavische Talen en Culturen WO Scandinavische Talen en Culturen
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm Deeltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Isat-code 56807
Studielast 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Arts
Internationale naam Scandinavian Languages and Cultures

Beschik je niet over het juiste diploma, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Het 21+ toelatingsonderzoek biedt je mogelijk toch een kans op directe toelating tot de opleiding Scandinavische talen. Deze test is bedoeld om na te gaan of je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om wo Scandinavische talen te kunnen volgen.