WO Criminologie deeltijd

Deeltijdopleiding Criminologie

Lijkt het je boeiend om mee te werken aan de bestrijding van cybercrime, terrorisme en de georganiseerde misdaad? Of vind je fraudebestrijding of veiligheid interessanter? Het wordt steeds moeilijker om criminelen in onze maatschappij te bestrijden. Wil jij daar je steentje aan bijdragen? Als je daarnaast maatschappelijk betrokken bent en menselijk gedrag interessant vindt, is de bachelor Criminologie iets voor jou.

Waar kun je werken na de deeltijdopleiding Criminologie?

Na deze studie kun je solliciteren bij juridische organisaties of overheidsinstanties. Denk daarbij aan de politie, justitie, reclassering, slachtofferhulp, de Raad voor de Kinderbescherming of een gevangenis. Je gaat daar dan aan de slag in een management- of beleidsfunctie. Ook kun je als afgestudeerde criminoloog werken bij een bank, bedrijf, of verzekeringsmaatschappij. Daar ga je fraude of organisatiecriminaliteit opsporen. Een baan bij een bedrijf op het gebied van beveiliging is ook mogelijk. Sommige criminologen gaan liever onderzoek doen. Dat is vaak op het gebied van de effectiviteit van straffen, gevoelens van onveiligheid, jonge veelplegers en slachtoffers.

De locatie van de opleiding

Als je Criminologie in deeltijd wilt studeren, kun je terecht alleen bij Universiteit Leiden terecht. Veel medestudenten heb je niet, want per jaar worden daar maximaal 5 studenten toegelaten.

De opleiding

Tijdens de opleiding Criminologie leer je hoe je criminaliteit vanuit het oogpunt van politie en justitie kunt bekijken. Maar ook vanuit de invalshoek van daders en de maatschappij. De lessen die je krijgt gaan bijvoorbeeld over preventie, straffen en reacties op criminaliteit. Ook krijg je vakken als levensloop- en ontwikkelingspsychologie. Naast deze gewone colleges volg je lessen van gastdocenten die werken in de dagelijkse praktijk van criminaliteit, zoals politieagenten, rechters, officieren van justitie en reclasseringsmedewerkers. Naast de verplichte vakken kun je keuzevakken en stages doen. Zo kun je je specialiseren op het gebied dat je heel boeiend vindt of later in wil werken. Veel studenten doen na de bachelor een master in criminologie. Bijvoorbeeld Forensische criminologie of Bestuurskunde.

Wat zijn de toelatingseisen voor Criminologie?

Je kunt deze studie gaan doen als je een vwo-diploma hebt. Welk profiel is niet van belang. Ook word je toegelaten met een propedeuse van een universitaire opleiding of een diploma van een bachelor- of masteropleiding op hbo-niveau. Heb je geen van deze diploma’s, maar wil je wel Criminologie studeren? Dan kun je een toelatingsverzoek indienen bij de universiteit van je keuze. De studie Criminologie kent een numerus fixus. Dat betekent dat een beperkt aantal studenten mogen beginnen. Daarom is er een selectieprocedure. De selectiecommissie van de universiteit kijkt dan naar de eindcijfers van je vooropleiding of naar de cijfers van het laatste overgangsrapport van de middelbare school of mbo-opleiding. Ook een toelatingstoets maakt deel uit van de selectieprocedure. Deze kan onderdelen bevatten als een casus en een wiskundetoets.

In voltijd

Toch liever in voltijd? Lees hier verder over de opleiding Criminologie in voltijd.

WO Criminologie WO Criminologie
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Isat-code 56469
Studielast 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Criminology

Beschik jij niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4)? Maar ben je wel 21 jaar of ouder, dan biedt de 21+ toets mogelijk uitkomst. Deze toets is bedoeld om na te gaan of je over voldoende kennis beschikt om deze deeltijdopleiding te kunnen volgen.