HBO Sociaal-Juridische Dienstverlening deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Sociaal-Juridische Dienstverlening

Heb jij zowel interesse in wetten en in het effect van die regels op mensen? Dan is de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) de perfecte keuze. Als sociaal juridisch dienstverlener help je mensen die willen weten hoe iets wettelijk zit. Bijvoorbeeld als het gaat om sociale zekerheid, huurrecht of (jeugd-)strafrecht. Situaties die vragen om een SJD’er zijn bijvoorbeeld een ontslagprocedure of bij het maken van een schuldenplan.

De locaties van SJD

SJD is goed vertegenwoordigd binnen de deeltijdopleidingen. In de vier grote steden (bij Inholland Hogeschool in Rotterdam en Den Haag, de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Utrecht) kun je een deeltijdopleiding SJD vinden. Daarbuiten kun je terecht bij de Hanzehogeschool Groningen of bij Saxion Hogescholen in Deventer. Daarnaast bieden de particuliere opleidingen NTI en NCOI de opleiding SJD aan. Capabel Hogeschool biedt de aanverwante opleiding Sociale Zekerheid (SZ-Professional) in deeltijd aan.

De inhoud van de opleiding SJD

In het eerste jaar krijg je een inleiding in alle gebieden van het recht, bijvoorbeeld arbeidsrecht, staats- en bestuursrecht, strafrecht en burgerlijk (of civiel) recht. Omdat SJD ook een sterke sociale kant heeft, krijg je eveneens vakken op het gebied van communicatie en psychologie. De theoretische kennis die je vergaart kun je meteen toepassen op je werkplek. Ook tijdens de opleiding wordt aandacht gegeven aan praktische vaardigheden. Samenwerken met verschillende instanties, planmatig werken, onderhandelen en bemiddelen zijn belangrijke vaardigheden die je opdoet. Overstappen na de propedeuse, bijvoorbeeld op HBO-Rechten is vaak nog mogelijk.

Hoe kan ik worden toegelaten tot Sociaal-Juridische Dienstverlening?

De ingangseis op alle hogescholen is mbo (niveau 4), havo of vwo. Met een vwo-diploma kun je vaak wel vrijstellingen krijgen of een verkort programma volgen. Soms kan dit ook bij veel relevante werkervaring in het veld. Sowieso eisen de meeste opleidingen tijdens de deeltijd- en duale varianten op een gegeven moment werk in een voor SJD relevant werkveld.

In voltijd

De opleiding Sociaal-Juridische Dienstverlening (SJD) kun je ook in voltijd volgen. Er zijn diverse hogescholen die SJD aanbieden.

Werk vinden met SJD

Je kunt bijvoorbeeld gaan werken na HBO Sociaal Juridische Dienstverlening bij de sociale dienst of bij een juridisch loket. Natuurlijk kun je na deze opleiding ook een master in Social work gaan doen.

HBO Sociaal-Juridische Dienstverlening HBO Sociaal-Juridische Dienstverlening
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34641
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Laws
Internationale naam Social Legal Services

Beschik jij niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4)? Maar ben je wel 21 jaar of ouder, dan biedt de 21+ toets mogelijk uitkomst. Deze toets is bedoeld om na te gaan of je over voldoende kennis beschikt om deze deeltijdopleiding te kunnen volgen.

Wanneer je kiest voor de duale variant van SJD, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Lees of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering.