WO Notarieel Recht deeltijd

Deeltijdopleiding Notarieel Recht

Als je gaat samenwonen, besluit te trouwen, een onderneming start of een huis koopt, komt daar heel wat bij kijken. Ook wil je natuurlijk valkuilen vermijden. De notaris helpt daarbij. Na de studie Notarieel Recht kun jij mensen en bedrijven begeleiden bij grote stappen, van het opstellen van een testament tot het vestigen van het hoofdkantoor van een multinational.

Aan de slag na Notarieel Recht

Een notaris is een echte dienstverlener. Als notaris bedenk je creatieve oplossingen voor je klanten. Daarbij houd je natuurlijk wel rekening met wetten en regels. Als je klanten overeenkomsten moeten tekenen, adviseer je daarover en zorgt dat die aan alle juridische eisen voldoen. Ook kun je je bezighouden met het tegengaan van fraude op juridisch gebied. Je kunt solliciteren bij grote fiscale bedrijven, notariskantoren, beleggingsinstanties, het kadaster of gemeenten. Ook kun je met het diploma Notarieel Recht aan de slag in de advocatuur, de rechterlijke macht of op het gebied van belastingadvies. Mogelijke beroepen zijn notaris, bedrijfsjurist, officier van justitie, advocaat en rechter. Overweeg ook de mogelijkheden om na deze bachelor een master Fiscaal & Notarieel recht te volgen.

De universiteiten met Notarieel Recht deeltijd

Veel universiteiten bieden Notarieel recht aan als voltijdopleiding. Wil je liever in deeltijd studeren? Zodat je je studie kunt combineren met een baan? Dan kun je op dit moment alleen terecht bij de Universiteit Leiden.

Wat kan ik verwachten bij Notarieel Recht?

De studie Notarieel Recht heeft veel overlap met de algemenere studie Rechtsgeleerdheid. Je ontwikkelt dus een brede juridische basiskennis. Je leert over nationaal, Europees en internationaal recht. Docenten die zelf werken als notaris, rechter of advocaat geven veel van de colleges. Je krijgt les over onder meer privaatrecht, Europees Recht, strafrecht, rechtsgeschiedenis en burgerlijk recht. Ook deelgebieden als familierecht, ondernemingsrecht en verbintenissenrecht komen aan de orde. Later in de studie kun je je specialiseren, bijvoorbeeld op het gebied van onroerend goedrecht, vennootschapsrecht, huwelijksvermogensrecht of familierecht. Naast de theorie is er ook veel ruimte voor het ontwikkelen van praktische vaardigheden. Je traint jezelf bijvoorbeeld in het analyseren van teksten, argumenteren en het opbouwen van een betoog. Ook het opzoeken en selecteren van juridische literatuur en rechterlijke uitspraken zijn belangrijke juridische vaardigheden die je leert.

Wat zijn de toelatingseisen van Notarieel Recht?

Je wordt toegelaten tot deze bacheloropleiding met een vwo-diploma. Universiteiten stellen geen verdere eisen aan het profiel. Ook met een propedeuse van een universitaire opleiding of een diploma van een bachelor- of masteropleiding op hbo-niveau kun je Notarieel Recht gaan studeren. Heb je geen van deze diploma’s? Dan kun je een toelatingsverzoek indienen bij de universiteit.

In voltijd studeren

Toch liever in voltijd? Bekijk hier de informatie over de opleiding Notarieel recht in voltijd.

WO Notarieel Recht WO Notarieel Recht
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Isat-code 56828
Studielast 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Laws
Internationale naam Notarial Law

Beschik jij niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4)? Maar ben je wel 21 jaar of ouder, dan biedt de 21+ toets mogelijk uitkomst. Deze toets is bedoeld om na te gaan of je over voldoende kennis beschikt om deze deeltijdopleiding te kunnen volgen.