WO Fiscaal Recht deeltijd

Deeltijdopleiding Fiscaal Recht

Het Nederlandse en internationale belastingrecht is behoorlijk complex. Los je graag complexe juridische puzzels op? Dan past de opleiding Fiscaal Recht goed bij jou. Bij verschillende universiteiten kun je deze bachelorstudie in deeltijd doen, zodat je studeren kunt combineren met bijvoorbeeld je huidige baan.

Werken na Fiscaal Recht

Met je diploma op zak kun je de overheid, (internationale) bedrijven, banken en particulieren adviseren over belastingen. Stel dat een Nederlandse winkelketen een filiaal in Frankrijk opent. Welk land mag dan belasting heffen? Of als iemand een tweede huis koopt, kun jij adviseren over de fiscale gevolgen daarvan. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij juridische organisaties, ondersteunende instellingen zoals de politie en non-profitorganisaties. Je carrière opbouwen kan in Nederland, maar internationaal gezien zijn er ook steeds meer mogelijkheden. Daarnaast kun je natuurlijk ook een master Fiscaal & Notarieel recht gaan volgen.

De locaties

Er zijn twee universiteiten die de bachelor Fiscaal Recht als deeltijdopleiding aanbieden. Dat zijn de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

De opleiding: wat leer je?

Veel wetten op het gebied van belastingen zijn moeilijk te begrijpen. Na deze studie kun je de vragen van zowel particulieren als ondernemers beantwoorden. Je begint je studie met algemene juridische vakken. Het gaat dan om onderwerpen als strafrecht, rechtssociologie, burgerlijk recht, rechtsgeschiedenis, Europees recht en natuurlijk belastingrecht. In het tweede en derde jaar richt je je meer op fiscaal recht. Daarbij moet je denken aan colleges over bedrijfseconomie, rechtseconomie, fiscaal bestuursrecht, ondernemingsrecht, inkomstenbelasting en internationaal belastingrecht. Naast de theorie oefen je met argumenteren, het opbouwen van een betoog en tekstanalyse. Met een afstudeerscriptie toon je aan dat je al die kennis kunt toepassen. Het is mogelijk om na de studie Fiscaal Recht fiscaal advocaat, belastingrechter, belastinginspecteur of officier van justitie te worden. In dat geval moet je tijdens de opleiding je ‘civiel effect’ halen. Daarvoor moet je bepaalde vakken volgen, bijvoorbeeld Bestuursrecht, Burgerlijk procesrecht en Strafprocesrecht. Na de opleiding Fiscaal Recht kun je een masteropleiding volgen en je specialiseren. Veel studenten kiezen hiervoor.

Wat zijn de toelatingseisen van Fiscaal Recht?

Je wordt toegelaten tot deze studie met een vwo-diploma. Welk profiel je hebt gedaan, is niet van belang. Ook een propedeuse van een universitaire opleiding of een diploma van een bachelor- of masteropleiding aan een (Nederlandse) hogeschool is doorgaans voldoende. Heb je geen van deze diploma’s, maar wil je wel de deeltijdopleiding Fiscaal Recht gaan doen? Dan kun je een toelatingsverzoek indienen bij de universiteit van je keuze.

In voltijd

Toch liever in voltijd studeren? Lees hier meer over de opleiding Fiscaal recht in voltijd.

Fiscaal Recht versus Notarieel Recht

Fiscaal Recht richt zich meer op het belastingrecht. Je krijgt er ook economische vakken, zoals boekhouden en accounting. Notarieel Recht is het perfecte startpunt voor een carrière als notaris. Je leert alles over het familierecht, contractenrecht, erfrecht en huwelijksrecht. Contracten opstellen en testamenten schrijven horen er dan ook bij.

WO Fiscaal Recht WO Fiscaal Recht
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm Deeltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Isat-code 56827
Studielast 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Laws
Internationale naam Tax Law

Beschik jij niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4)? Maar ben je wel 21 jaar of ouder, dan biedt de 21+ toets mogelijk uitkomst. Deze toets is bedoeld om na te gaan of je over voldoende kennis beschikt om deze deeltijdopleiding te kunnen volgen.