WO Rechtsgeleerdheid deeltijd

Deeltijdopleiding Rechtsgeleerdheid

De afgelopen jaren hebben sommige deeltijd rechtenstudies hun deuren gesloten. Toch zijn er nog genoeg studenten bezig met Rechten in deeltijd en kun je op drie plekken een deeltijd-variant van de opleiding volgen. Voeg daar nog een criminologiestudie, een fiscale opleiding en een notariële opleiding aan toe en dan valt er toch best wat te kiezen. Gelukkig maar, want de inhoud van de opleidingen verschilt onderling behoorlijk. Helaas is het niet altijd makkelijk om een baan na WO Rechten te vinden.

De universiteiten met Rechten in deeltijd

Er zijn drie universiteiten die een deeltijdopleiding in de rechten aanbieden. Dit zijn Universiteit Leiden, Erasmus Universiteit Rotterdam en de Open Universiteit. Bij alle drie kun je terecht voor Rechtsgeleerdheid. Fiscaal Recht wordt in deeltijd gedoceerd in Leiden en Rotterdam. Tot slot kun je aan de Universiteit Leiden ook parttime Notarieel Recht of Criminologie studeren. De Erasmus Universiteit roostert de colleges van beide studies op vrijdagmiddag. Aan de Universiteit Leiden volg je zowel overdag als in de avond colleges. En aan de Open Universiteit studeer je in principe thuis, maar er zijn wel begeleidingsbijeenkomsten die je kunt bezoeken.

Hoe kan ik worden toegelaten tot de opleiding Rechtsgeleerdheid?

Om toegang te krijgen tot een Rechten studie is een vwo-diploma meestal voldoende; er worden geen eisen gesteld aan profiel of vakkenpakket.

Welke stof krijg ik tijdens de opleiding rechten?

Meestal duren juridische bachelors in deeltijd vijf of zes jaar. In plaats van de gebruikelijke 60 ECTS per jaar doe je er dan 30. Als je ook een master wilt volgen, dan ben je daarna nog een jaar (voltijd) of twee jaar (deeltijd) bezig. Wel kun je soms vrijstellingen krijgen als je al een relevante opleiding of baan hebt. In het eerste jaar van Rechtsgeleerdheid leer je de verschillende rechtsgebieden kennen. Je wordt ingeleid in strafrecht, staats- en bestuursrecht, goederenrecht, verbintenissenrecht, internationaal en Europees recht. Soms komen er ook vakken als ondernemingsrecht en belastingrecht bij. Ook is het zaak vroeg te beginnen met het trainen van vaardigheden als pleiten, analyseren en juridisch schrijven.

Specialisaties

Binnen de juridische bacheloropleidingen is doorgaans niet veel ruimte voor specialisatie. Die vindt plaats in de aansluitende masteropleidingen (zie onderstaande tekst). Wel kennen veel bachelorprogramma’s ‘voorsorteertrajecten’ ter voorbereiding op zo’n masteropleiding. Om toegelaten te worden heb je vanzelfsprekend een bachelordiploma rechten nodig. Met een afgeronde opleiding hbo-rechten kun je in principe ook doorstromen, maar daar worden steeds vaker strenge eisen aan gesteld. Reken zeker op een schakelprogramma of een verkorte bachelor. De Open Universiteit, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit hebben een samenwerkingsprogramma opgesteld onder de naam De Schakelzone Recht. Dit programma biedt de kans om tijdens een juridische hbo-bachelor op afstand een certificaat te behalen, waarmee toelating tot een rechtenmaster is gegarandeerd.

Voltijd?

Twijfel je tussen universitaire voltijd- en een deeltijdopleiding? Lees dan zeker even op Universiteitstart de informatie over de opleiding Rechten in voltijd. Verwante opleidingen met een internationale insteek kun je vinden bij Internationaal en Europees recht.

Juridische masters

Veel rechtenstudenten ambiëren een traditionele juridische baan als advocaat, rechter of officier van justitie. Om toegelaten te worden tot deze ‘togaberoepen’ moet je een juridische master hebben afgerond met ‘civiel effect’. Zulke masters zijn ook in deeltijd te volgen, en dat zijn er een stuk meer dan de deeltijd bachelors. Niet alleen zijn er specialisaties in rechtsgeleerdheid of Nederlands recht, ook kun je je specialiseren in specifieke rechts gebieden als arbeidsrecht, staats- en bestuursrecht of internationaal recht.

Opleidingen voor militairen

De Nederlandse Defensie Academie (NLDA) biedt enkele unieke studierichtingen aan binnen een militair-wetenschappelijke opleiding op bachelorniveau: Krijgswetenschappen, Militaire Bedrijfswetenschappen en Militaire Systemen en Technologie. Officieel zijn dit voltijdsopleidingen, maar je kunt ze alleen volgen als je eerst bent aangenomen als militair.

WO Rechtsgeleerdheid WO Rechtsgeleerdheid
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Isat-code 50700
Studielast 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Laws
Internationale naam Dutch Law

Beschik jij niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4)? Maar ben je wel 21 jaar of ouder, dan biedt de 21+ toets mogelijk uitkomst. Deze toets is bedoeld om na te gaan of je over voldoende kennis beschikt om deze deeltijdopleiding te kunnen volgen.