HBO Integrale Veiligheidskunde deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Integrale Veiligheidskunde

Misschien ben je al werkzaam als bewaker die ’s nachts een oogje in het zeil op een industrieterrein of als inspecteur die komt kijken of bedrijven wel alle preventiemaatregelen op orde hebben. De veiligheid waarborgen kan op vele manieren. Op grote of kleine schaal. Preventief of gericht op ongevallen. Op misdaad of terrorisme.

De inhoud van de veiligheid-opleidingen

Als veiligheidskundige moet je van vele markten thuis zijn, aangezien je regelmatig de rol vervult van spin in het web van overheden, hulpdiensten, welzijnsinstellingen en andere partijen. Tijdens de opleiding passeert dan ook een diversiteit aan vakken de revue: politicologie, sociologie, recht, organisatiekunde, management, criminologie en natuurlijk veiligheidsleer. Typische ‘veiligheidsvakken’ zijn crisiscommunicatie, rampenbestrijding, crisisbeheersing, risicomanagement en conflicthantering. Tegenwoordig wordt cybersafety ook steeds belangrijker binnen dit werkveld. Omdat je bij een opleiding in veiligheid ook iets moet weten over het recht volg je veel vakken samen met studenten van verwante opleidingen als Sociaal-Juridische Dienstverlening of Bestuurskunde. Bij Avans Deeltijd in Den Bosch is de eerste twee jaar identiek aan de associate degree-opleiding Bedrijfskunde. Dus als je na twee jaar besluit te stoppen, krijg je in ieder geval wel een AD-diploma mee. Later in de studie kun je bij veel hogescholen je kennis verdiepen door gespecialiseerde minors te volgen. Na het behalen van je bachelordiploma Integrale Veiligheidskunde kun je er voor kiezen om je verder te specialiseren in plaats van meteen (door) te werken. Universitaire masters stellen wel vaak aanvullende toelatingseisen. Houd hier dus rekening mee en bekijk dit ruim van tevoren.

Integrale Veiligheid versus Integrale Veiligheidskunde?

Er is een groot deeltijdaanbod opleidingen in de sector veiligheid. Bij sommige hogescholen heet de opleiding Integrale Veiligheid (IV), maar de meeste hogescholen geven de opleiding onder de naam Integrale Veiligheidskunde (IVK). Er is geen verschil tussen beide opleidingen, al hebben sommige opleidingen een economisch karakter, waardoor je economie in je pakket moet hebben om hier aan te mogen beginnen. Dat is bijvoorbeeld het geval aan de Haagse Hogeschool en aan de Hogeschool Utrecht. De NTI biedt Integrale Veiligheidskunde aan als afstandsopleiding óf klassikaal.

Is werkervaring verplicht?

Begin je aan de opleiding zonder enkele werkervaring of relevante vooropleiding, dan ben je vier jaar aan het studeren. Dit kan verkort worden tot drie jaar, of soms wel twee, afhankelijk van je persoonlijke situatie. De studielast is bij de meeste scholen rond de 15 tot 20 uur per week. Daarvan heb je gemiddeld één dag in de week les en de rest doe je via zelfstudie. En naast deze uren werk je dus ook nog zo’n twee tot drie dagen per week op je (verplichte) werkplek.

Na deze deeltijdopleiding

Met een hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde kun je je verder verdiepen in het onderwerp veiligheid en hier in door groeien. Ga na hbo Integrale Veiligheidskunde bijvoorbeeld aan de slag als preventiemanager of coördinator.

Ook in voltijd

Zoek jij niet naar een deeltijdopleiding, maar naar een voltijd opleiding? Voor hbo Integrale Veiligheidskunde in voltijd kun je hier kijken. Een andere optie is hbo Policing.

HBO Integrale Veiligheidskunde HBO Integrale Veiligheidskunde
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 39268
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Arts
Internationale naam Safety and Security Management

Beschik jij niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4)? Maar ben je wel 21 jaar of ouder, dan biedt de 21+ toets mogelijk uitkomst. Deze toets is bedoeld om na te gaan of je over voldoende kennis beschikt om deze deeltijdopleiding te kunnen volgen.

Wanneer je kiest voor de duale variant van Integrale Veiligheidskunde, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Lees of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering.