HBO Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) deeltijd

Deeltijdopleiding Leraar in Lichamelijke Opvoeding

De ALO en de CALO leiden op tot algemeen gymleraar: op de basisschool, middelbare school, in het speciaal onderwijs of voor het beroepsonderwijs. Het programma is een combinatie van zelf veel bewegen en theorie. Er komen didactische, psychologische, pedagogische maar ook medische onderwerpen aan bod. Je leert dus hoe het menselijk lichaam in elkaar zit, hoe je mensen motiveert te bewegen, maar uiteraard ook hoe je een goede leerlijn opzet. Ook loop je veel stage om het vak in de praktijk te leren. Gemiddeld is dit een dag per week.

Locaties en toelatingseisen ALO

De ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding) of CALO (Christelijke Academie Lichamelijke Opvoeding) in deeltijd kan je alleen aan de HAN in Arnhem en de Hogeschool Windesheim. Er zijn flinke aanvullende eisen: naast een havo-, vwo- of mbo 4-diploma moet je in een uitgebreide intake laten zien dat je motorische vaardigheden al van hoog niveau zijn. Daarnaast moet je een relevante baan hebben.

Mogelijkheden na de deeltijdopleiding

Met een diploma van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding kun je uiteraard gymleraar worden, maar ook adviseur op het gebied van bewegen voor bijvoorbeeld gemeenten of een welzijnsinstelling. Je weet na de opleiding alles over bewegen en lesgeven. Met de eerstegraadslesbevoegdheid mag je lessen verzorgen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, mbo en op het hbo. Na de opleiding kun je ook kiezen om verder te studeren aan een universitaire master sportpsychologie of bewegingswetenschappen.

Voltijd mogelijkheden

Mogelijkheden om in voltijd te studeren zijn er genoeg. Naast de ALO in voltijd kun je hbo Pedagogiek voltijd en hbo Sportkunde voltijd overwegen.

Verder studeren na de ALO

Heb jij een diploma op zak, dan kun je verschillende masters gaan doen. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij een master Pedagogische Wetenschappen of een master Bewegingswetenschappen.

HBO Opleiding tot Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) HBO Opleiding tot Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 35025
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Internationale naam Teacher Education in Physical Education

Heb je niet de juiste diploma’s behaald, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Dan kun je misschien een toelatingsonderzoek 21+ doen voor ALO.