HBO Pedagogiek deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Pedagogiek

Opvoeden kan op vele manieren. Elk kind en elke thuissituatie is immers uniek. Kinderen zijn soms (langere tijd) boos, verdrietig, onhandelbaar of zitten niet lekker in hun vel. Als pedagoog kun je deze kinderen helpen – voornamelijk door hun opvoeders bij te staan. Je hebt dus met ouders, leerkrachten en zorgverleners te maken. Na de opleiding Pedagogiek kun je werk vinden in de jeugdzorg of op een school.

Pedagogische mogelijkheden

Naast hulpverlener kun je ook Leraar Pedagogiek worden. Daarmee kun je lesgeven in de sectoren zorg en welzijn in het (v)mbo en in de volwasseneneducatie. De Lerarenopleiding Pedagogiek wordt behandeld bij lerarenopleidingen maatschappijvakken.

De pedagogische opleidingen in deeltijd

De opleiding Pedagogiek bestaat uit grofweg drie onderdelen. Ten eerste krijg je een brede basis in onder andere psychologie, ethiek, onderwijssociologie en jeugdrecht. Ten tweede krijg je veel thematische vakken zoals cursussen over opvoeden in multiculturele context. Ten derde is praktijkervaring belangrijk. In de voltijdopleidingen is een stage verplicht. Wie al relevant werk heeft, kan opdrachten uitvoeren op dit werk. Je kunt je gedurende de opleiding ook steeds meer specialiseren. Jeugdzorg en kinderopvang zijn mogelijkheden, net als ontwikkelingspedagogiek of sociale pedagogiek (opvoedprocessen). Opleidingen die zich richten op studenten met pedagogische ervaring geven binnen het programma wat meer gewicht aan theorie en gaan er vanuit dat een aantal basisvaardigheden al aangeleerd zijn.

Hoe kan je worden toegelaten tot Pedagogiek?

Er zijn verschillende opties als je in deeltijd Pedagogiek wilt studeren. De meeste opleidingen willen dat je al relevant werk hebt voor je aan je studie begint, maar dat is niet overal noodzakelijk. Om toegelaten te worden tot hbo Pedagogiek is in principe ieder havo-diploma of mbo4-diploma geschikt. Natuurlijk voldoet een vwo-diploma ook. Als je geen geschikt diploma hebt en ouder bent dan 21 jaar, dan kun je je aanmelden voor een toelatingsonderzoek. Driestar hogeschool in Gouda heeft een uitgesproken reformatorische inslag, die je moet onderschrijven en die je terugziet in het onderwijs.

Liever in voltijd?

Heb je interesse in de voltijd opleiding Pedagogiek? Kijk dan zeker even bij hbo Pedagogiek voltijd. Ook bestaat er een voltijd opleiding van Learning and Development in Organisations.

Verder leren

Ben jij het leren nog niet zat? Overweeg dan een master speciaal onderwijs, een master leren en innoveren of een master pedagogiek & onderwijs.

HBO Pedagogiek HBO Pedagogiek
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 35158
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Arts
Internationale naam Educational Theory

Heb je niet de juiste diploma’s behaald, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Dan kun je misschien een toelatingsonderzoek 21+ doen voor Pedagogiek.

Wanneer je kiest voor Pedagogiek duaal, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Bekijk of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering tijdens je duale opleiding.

Hogeschool Utrecht
Behoefte aan verbreding en verdieping van jouw kennis als leerkracht?

Vergroot je carrièremogelijkheden en kies voor een praktijkgerichte hbo-studie van de HU, dé opleider voor onderwijsprofessionals. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Kom tussen 28 mei en 7 juni naar onze online events. We helpen je graag bij het maken van de juiste studiekeuze, gewoon vanuit huis!