HBO Deeltijdopleidingen Leraar Exacte vakken deeltijd en duaal

Deeltijdopleidingen Leraar Exacte vakken

Er zijn genoeg redenen om voor een deeltijd lerarenopleiding te kiezen in de exacte hoek. Je bent bijvoorbeeld al leraar op de basisschool of in een ander schoolvak en wilt graag 'bevoegd’ les gaan geven in een bepaald exact vak. Of je hebt al werk en voelt je geroepen om les te gaan geven. Beide soorten studenten tref je aan bij deze deeltijd lerarenopleidingen. Aan de hogescholen de uitdaging om beide groepen op te leiden tot competente leraren.

De exacte lerarenopleidingen

Lerarenopleiding Biologie deeltijd/duaal

Wil je jongeren meer leren over de werking van onze hersenen en de chemie van het leven?

Lerarenopleiding Natuurkunde deeltijd/duaal

Lijkt het je boeiend om jongeren uit te leggen hoe dingen in elkaar zitten?

Lerarenopleiding Scheikunde deeltijd/duaal

De baankansen van de lerarenopleiding Scheikunde zijn groot.

Lerarenopleiding Wiskunde deeltijd/duaal

Wil je jongeren laten ervaren hoe leuk getallen, patronen en abstracte structuren zijn?

De lerarenopleidingen exact vakken

Aan de ene kant verdiep je je kennis van het vak dat je gaat geven. Als docent moet je dit vak natuurlijk tot in de puntjes beheersen. Minstens even belangrijk is didactische en onderwijskundige kennis. In sommige gevallen wordt er ook aandacht besteed aan dwarsverbanden tussen de verschillende natuurwetenschappen. Als je nog geen onderwijservaring hebt, zijn ook vakken als communicatie en psychologie belangrijk – en daarnaast natuurlijk de stages. Wie al actief is in het onderwijs hoeft minder lang stage te lopen of zelfs helemaal niet. Wel moet je dan vaak op school een aantal opdrachten uitvoeren. Studenten staan in het laatste studiejaar al veel voor de klas: soms in een vrijwel volwaardige lerarenbaan, maar vaak ook als leraar-in-opleiding (LIO), met een aangepast salaris. Voor een eerstegraadsdiploma waarin je ook in de bovenbouw mag lesgeven, moet je een aanvullende masteropleiding doen.

Hogescholen voor exacte leraren

Er is een flink aantal locaties waar je in deeltijd een lerarenopleiding in een exact vak kan doen. Maar het aantal studenten dat voor deze route kiest, is de laatste jaren wel wat gedaald. Een groot deel van de opleiding is gelijk aan de voltijdvariant. Het type studenten verschilt wel: er zijn minder 17-jarigen die recht van school afkomen, en meer oudere studenten. Veel opleidingen geven les in de avonduren. Vooral lerarenopleidingen wiskunde, natuurkunde en biologie worden bij veel instellingen in deeltijd aangeboden.

Toelatingseisen exacte lerarenopleidingen

Voor toelating moet je in principe een vooropleiding (minimaal havo of mbo-4) hebben met genoeg exacte vakken. Maar bij de deeltijdopleiding komen zoveel verschillende studenten binnen dat er vaak meer maatwerk nodig is. Op de websites van de opleidingen zie je dat er vaak voor elk soort student een ander soort regeling bestaat. Sommige hogescholen bieden bijspijkercursussen aan. Ook is het vaak mogelijk om vrijstellingen te krijgen en soms versnelt je bachelor te halen. Levensbeschouwing of religieuze identiteit speelt bij de meeste opleidingen geen rol. Alleen bij Driestar Hogeschool in Gouda wordt verwantschap met de reformatorische grondslag verwacht.

De arbeidsmarkt voor leraren

Of jij makkelijk werk kunt vinden na een exacte lerarenopleiding hangt af van het vak waar jij een opleiding voor volgt.

Voltijdse lerarenopleidingen

Is het volgen van een deeltijdopleiding lastig voor jou. Kun je bijvoorbeeld geen baan vinden of lijkt het jou te zwaar om tegelijk te werken en te studeren. Overweeg dan een voltijd lerarenopleiding in exacte vakken.

Doorstudeermogelijkheden docenten

Ben jij na deze lerarenopleiding nog niet klaar met studeren? Er zijn diverse masters die goed aansluiten. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij hbo masters voor leraren, een master Speciaal onderwijs of bij een master Leren en innoveren.

Deeltijd Lerarenopleidingen Exact Deeltijd Lerarenopleidingen Exact
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-codes 35301, 35261, 35199, 35221
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Hogeschool Utrecht
Behoefte aan verbreding en verdieping van jouw kennis als leerkracht?

Vergroot je carrièremogelijkheden en kies voor een praktijkgerichte hbo-studie van de HU, dé opleider voor onderwijsprofessionals. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Kom tussen 28 mei en 7 juni naar onze online events. We helpen je graag bij het maken van de juiste studiekeuze, gewoon vanuit huis!