Deeltijd kopopleidingen

Kopopleidingen in deeltijd

Heb je een bachelor op hbo- of wo-niveau? En heb je nu een baan, maar wil je graag leraar worden? Dan is een kopopleiding in deeltijd geschikt voor jou. Naast je baan of andere bezigheden haal je op die manier snel je lesbevoegdheid.

Wat is een kopopleiding in deeltijd?

Een kopopleiding is een korte en sterk praktijkgerichte hbo-bachelor waarmee je een tweedegraads lesbevoegdheid haalt. Met een tweedegraads lesbevoegdheid mag je voor de klas staan in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo) en in de onderbouw op scholen voor voortgezet onderwijs (havo en vwo). Ook mag je lesgeven aan volwassenen. Er is een groot tekort aan leraren in het beroeps- en voortgezet onderwijs, dus een baan vinden zal geen probleem zijn. Een kopopleiding duurt twaalf maanden. Heb je een educatieve minor gedaan tijdens je bachelor? Dan is het soms mogelijk om de kopopleiding sneller af te ronden. Met je diploma op zak mag je de titel Bachelor of Education achter je naam zetten.

Waar kan je een kopopleiding in deeltijd doen?

De meeste kopopleidingen zijn voltijds omdat je veel stage moet lopen. Er zijn een paar hogescholen die deze opleidingen in deeltijd aanbieden. Hierdoor heb je veel minder keuze en is het misschien niet mogelijk dat je op jouw vakgebied een kopopleiding in deeltijd kan doen. Wel zijn kopopleidingen soms flexibel, waardoor het toch mogelijk is om in deeltijd te studeren. Op Fontys kunnen studenten hun lesbevoegdheid voor het vak Religie Levensbeschouwing in deeltijd halen. De HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) en de HvA (Hogeschool van Amsterdam) bieden de kopopleiding Leraar Pedagogiek aan als deeltijdstudie. Ook is het mogelijk om kopopleidingen in deeltijd te volgen op de hbo-onderwijsinstellingen NHL Stenden en Windesheim.

Voor wie zijn kopleidingen in deeltijd bedoeld?

Niet iedereen met een hbo- of wo-bachelor kan een kopopleiding gaan doen. Ten eerste mag je je bachelor niet te lang geleden hebben gehaald, bijvoorbeeld maximaal vijf of zeven jaar. Ook moet de bachelor verwant zijn aan het vak waarin je les wilt geven. Sommige hogescholen hebben daarnaast als toelatingseis dat je tijdens je bachelor een educatieve minor hebt gedaan. Hogescholen bepalen niet zelf met welke hbo-of wo-opleidingen je een bepaalde kopopleiding mag doen. De overheid heeft hiervoor de lijst 'Verwante Opleidingen Kopopleidingen' opgesteld en past deze regelmatig aan. De lijst vind je op de website van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Wat leer je tijdens een kopopleiding in deeltijd?

De focus van een kopopleiding ligt op het leren van vaardigheden die nodig zijn om een goede leraar te worden, niet op vakinhoudelijke kennis. De kennis over het vak waarin de studenten willen lesgeven, hebben ze grotendeels al opgedaan tijdens hun hbo- of wo-studie. Tijdens een kopopleiding ontwikkelen studenten praktische vaardigheden die onmisbaar zijn als ze voor de klas staan. Denk daarbij aan pedagogische en didactische vaardigheden: hoe geef je effectief les? Ook zaken als leerlingenbegeleiding, omgaan met jongeren en lesgeven aan verschillende soorten leerlingen komen aan bod.

Verschil tussen kopleidingen en post-hbo-opleidingen

Met een hbo- of wo-bachelor op zak is het ook mogelijk om een post-hbo-opleiding, ook wel post-bachelor genoemd, te doen. Er zijn een paar verschillen tussen een kopopleiding en een post-hbo-opleiding. Post-bachelors zijn bedoeld voor werkenden met een hbo- of wo-diploma die zich verder willen ontwikkelen of specialiseren. Ook mensen met een mbo-opleiding die werken op hbo-niveau, kunnen een post-bachelor doen. Een ander verschil tussen deze opleidingen is het niveau. Een kopopleiding is een bachelor, een post-hbo-opleiding heeft als niveau hbo+. Tot slot duurt een post-hbo-opleiding meestal langer dan een kopopleiding.

Wat als je niet voldoet aan de toelatingseisen?

Wil je graag leraar worden? Maar heb je een bachelor gedaan die niet verwant is? Of heb je het diploma te lang geleden gehaald? Dan kan je een verkorte lerarenopleiding in deeltijd doen. De toelatingseisen voor deze hbo-bachelors zijn veel soepeler.

Wat kost een kopopleiding in deeltijd?

In de meeste gevallen betaal je voor een kopopleiding het wettelijk collegegeld. Normaal betaal je voor een tweede bachelor het veel hogere instellingscollegegeld, maar niet als je een bachelor doet op het gebied van onderwijs. In het jaar 2023-2024 ligt het wettelijk collegegeld tussen de € 1.506,- en € 2.530,-. Behalve het collegegeld ben je nog een paar honderd euro kwijt aan studiekosten, zoals boeken, schriften en readers.

Krijg je studiefinanciering voor een kopopleiding in deeltijd?

Als je een kopopleiding gaat doen, krijg je vaak nog voor dat jaar een prestatiebeurs. Maar dit geldt alleen voor studenten die een fulltime kopopleiding doen. Als je kiest voor de deeltijdvariant, krijg je dus geen studiefinanciering. Wel is het soms mogelijk om een 'tegemoetkoming leraren' te krijgen als je een kopopleiding volgt. Hier gelden bepaalde regels voor, zoals dat de student en zijn of haar partner niet te veel mogen verdienen. De mogelijkheden en bijbehorende voorwaarden vind je op de website van DUO.

In voltijd

Je kunt ook in voltijd studeren om docent te worden. Bekijk wat de mogelijkheden voor een voltijd kopopleiding zijn.