HBO Lerarenopleiding Omgangskunde deeltijd

Deeltijdopleiding Leraar Omgangskunde

Klaar voor de overstap naar het onderwijs? Wil je lesgeven over onderwerpen als samenwerken of sociale vaardigheden? En jongeren helpen hun communicatieve en reflectieve vaardigheden te verbeteren? Dan is een carrière als docent omgangskunde iets voor jou!

Locaties van deze deeltijdopleiding

Wil je de deeltijdopleiding tot tweedegraads docent omgangskunde doen? Dat kan aan de Hogeschool Utrecht, Fontys (Tilburg), Hogeschool Leiden en NHL Stenden Hogeschool. Bij NHL Stenden volg je alle colleges in Leeuwarden, maar kan je het praktijkdeel eventueel in Groningen doen.

Toelating lerarenopleiding deeltijd

Wil je je tweedegraads lesbevoegdheid voor het vak omgangskunde halen? Dan moet je een vwo-, havo- of mbo-diploma op niveau 4 hebben. Hogescholen stellen verder geen eisen aan bijvoorbeeld het profiel of vakkenpakket voor deze hbo-opleiding in deeltijd. Heb je niet een van de gevraagde vooropleidingen gedaan, maar denk je dat je een hbo-opleiding kan doen? Als je 21 jaar of ouder bent, kan je een speciale toelatingstoets maken. Deze test onder meer je kennis en capaciteiten.

De inhoud van de lerarenopleiding Omgangskunde in deeltijd

In deze opleiding staan sociale omgangsvormen en communicatie centraal. Je ontdekt meer over onderwerpen als ontwikkelingspsychologie, ethiek, onderwijskunde, organisatiekunde en sociologie. Lessen gaan over onder meer onze gewoontes, behoeftes, normen en waarden. Maar ook over je toekomstige leerlingen, via vakken als groepsdynamiek, divers gedrag en ontwikkelingsgericht coachen. Verder is er veel aandacht voor jouw ontwikkeling, zodat je na de opleiding vol vertrouwen voor de klas staat. Wat je leert in de collegebanken, breng je meteen in de praktijk tijdens de verschillende stages die je loopt. Deze lerarenopleiding in deeltijd duurt in principe vier jaar. Vaak is flexibel studeren mogelijk, je bepaalt dan zelf je studietempo. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding is het meestal mogelijk om sneller je lesbevoegdheid te halen.

Werken na de lerarenopleiding Omgangskunde in deeltijd

Na het halen van het bachelordiploma van de deeltijdopleiding Leraar Omgangskunde, ga je aan de slag op een vmbo- of mbo-school. Daar geef je les over vakken als burgerschap en sociale vaardigheden. Je leerlingen volgen een opleiding op het gebied van bijvoorbeeld hulpverlening, gezondheidszorg of zakelijke dienstverlening. Op sommige scholen krijgen havo- en vwo-leerlingen het vak omgangskunde. Daar mag je ook voor de klas staan. Voor afgestudeerde docenten omgangskunde zijn er ook andere mogelijkheden naast lessen verzorgen. Denk hierbij aan taken als coach of zorgcoördinator. Heb jij je bachelordiploma op zak maar ben je nog niet uitgeleerd? Bekijk dan de mogelijkheden voor een master voor leraren of een master Leren en innoveren.

Voltijd studeren

Liever in voltijd studeren? Op HBOstart staat veel informatie over de Lerarenopleiding Omgangskunde in voltijd.

HBO Opleiding tot Leraar Omgangskunde HBO Opleiding tot Leraar Omgangskunde
Collegegeld 2023-2024 Tussen € 1.377,- en € 2.314,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 35421
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Internationale naam Teacher Education in Social Skills

Geen diploma? Maar ben je wel minimaal 21 jaar? Dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen om toch toegelaten te worden tot de lerarenopleiding Omgangskunde.