HBO Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs deeltijd

Deeltijdopleiding Leraar Technisch Beroepsonderwijs

Werk je veel met techniek en wil je docent worden? Of je passie nu ligt bij motoren of meer bij 3D-printen: de lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs is een goede start voor je nieuwe carrière in het onderwijs. Ook als je naast je baan als docent een tweede lesbevoegdheid wil halen, is deze deeltijdopleiding geschikt.

De hogescholen

Een paar hogescholen bieden de deeltijdopleiding om docent Technisch Beroepsonderwijs te worden aan. Studeren is mogelijk in Zwolle (Hogeschool Windesheim), Eindhoven (Fontys) en Rotterdam (Hogeschool Rotterdam). Bij Fontys kun je ook een verkorte deeltijdopleiding volgen.

Toelatingseisen lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs in deeltijd

Om te kunnen starten met deze technische hbo-opleiding, moet je beschikken over een havo- of vwo-diploma. Elk profiel is goed, als je maar eindexamen in wiskunde A of B hebt gedaan. Je wordt ook toegelaten met een diploma van een mbo-opleiding op niveau 4. Als wiskunde A of B niet op je eindlijst staan, is het vaak mogelijk om een deficiëntietoets te maken. Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Als je 21 jaar of ouder bent, kan je een toelatingsonderzoek doen en zo alsnog beginnen met de opleiding. Hogeschool Fontys biedt naast de gewone deeltijdopleiding een verkorte variant aan. Deze is bedoeld voor mensen met relevante werkervaring in het onderwijs en/of bedrijfsleven. Om toegelaten te worden tot deze verkorte deeltijdopleiding, moet je een wo- of hbo-bachelor werktuigbouwkunde, bouwkunde, motorvoertuigentechniek, ICT of elektrotechniek afgerond hebben.

Wat je leert tijdens deze deeltijdopleiding

Aan het begin van deze deeltijdopleiding op hbo-niveau kies je een specialisatie, zoals leraar elektrotechniek, werktuigbouwkunde of motorvoertuigentechniek. Afhankelijk van de gekozen technische richting volg je vakken op het gebied van bijvoorbeeld pompen, turbines, bouwconstructies, programmeren of domotica. Hiermee vergroot je je kennis over je (toekomstige) vakgebied. Natuurlijk moet je alle kennis die je al had en krijgt tijdens de opleiding op een inspirerende en begrijpelijke manier overbrengen op je leerlingen. Je leert hoe je vol vertrouwen voor de klas staat en jongeren enthousiast maakt voor je vak. Meestal duurt deze lerarenopleiding in deeltijd vier jaar, maar is bij een enkele hogeschool flexibel. Je bepaalt dan zelf je studietempo. Daarnaast kan je vrijstellingen voor bepaalde vakken aanvragen. Welke mogelijkheden hiervoor zijn, hangt af van de hogeschool, je ervaring, vooropleiding en kennis.

Solliciteren na Leraar Technisch Beroepsonderwijs in deeltijd

Als je deze deeltijdopleiding hebt afgerond, mag je zelfstandig voor de klas staan op een vmbo- of een mbo-school. Daar geef je les op het gebied van bijvoorbeeld informatica, mobiliteit en transport, elektrotechniek of motorvoertuigentechniek. Een andere mogelijkheid is een master voor leraren.

In voltijd

Volg je liever de voltijdse opleiding? Kijk dan zeker ook even op Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs in voltijd.

HBO Opleiding tot Leraar Technisch Beroepsonderwijs HBO Opleiding tot Leraar Technisch Beroepsonderwijs
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 35210
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Internationale naam Teacher Education in secondary and tertiary technical vocational education

Geen diploma? Maar ben je wel minimaal 21 jaar? Dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen om toch toegelaten te worden tot de lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs.