Ad Sociaal Werk deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Ad Sociaal Werk

Ben jij een echt mensen-mens en wil je als professional meer impact maken? Dan is deze opleiding perfect voor jou! Tijdens de ad Sociaal Werk leer je waardevolle vaardigheden die jou voorbereiden op diverse boeiende banen in het werkveld. Laten we samen een kijkje nemen in het programma, de toelatingseisen en de veelbelovende toekomstperspectieven. In de zorg en het sociaal werk is de manier van werken ingrijpend veranderd. Denk aan de introductie van sociale wijkteams en het streven om zorg vaker in huis aan te bieden en meer samen te werken met mantelzorgers (extramuraal). Maar denk ook aan de steeds complexer wordende zorgvragen van cliënten. Allemaal ontwikkelingen die meer en meer eisen stellen aan managements- en coördinerende vaardigheden. Hierdoor is de behoefte ontstaan aan hoger geschoolde sociale en maatschappelijke zorgverleners in domeinen als bijvoorbeeld jeugdzorg, ouderenzorg en kinderopvang. Als sociaal werker ben je een belangrijke schakel in het zorgstelsel van Nederland en speel je een cruciale rol bij het ondersteunen van kwetsbare groepen in de samenleving. Het zorgstelsel is voortdurend in beweging en er ontstaan steeds complexere zorgvragen. Hierdoor groeit de behoefte aan professionals met de juiste vaardigheden en expertise. Door te kiezen voor de associate degree Sociaal Werk, zet je een flinke stap in jouw carrière.

Het studieprogramma van Ad Sociaal Werk

Tijdens deze tweejarige deeltijdopleiding krijg je de kans om een brede basis op te bouwen in sociaal werk. Je leert onder andere methodisch werken en reflecteren, en verdiept je in vakken als psychologie, pedagogiek, sociaal recht, gezondheid en gedrag. Daarnaast word je gestimuleerd om creatieve manieren te ontwikkelen om contact te maken en mensen te begeleiden. Een ander belangrijk aspect van deze opleiding is het leren van herstelondersteunend werken, waarbij je mensen helpt om hun eigen krachten te benutten voor herstel. Het tweejarige deeltijdprogramma van de associate degree Sociaal Werk biedt jou een leerzame reis waarin je een stevige basis legt voor jouw toekomstige carrière als sociaal werker. Hieronder vind je een overzicht van de modules die je doorloopt in jaar 1 en jaar 2.

Jaar 1

Module 1: Basis Sociaal Werk - Tijdens deze module maak je kennis met de brede basis van sociaal werk. Hierin staat het werken met de cliënt centraal en doe je basiskennis op over psychologie en recht. Actuele ontwikkelingen, zoals 'ambulantisering' en 'burgerparticipatie', komen ook aan bod. Je volgt twee modules waarin alle essentiële kennis, houding en vaardigheden van het sociaal werk aan bod komen.

Module 2: Werken in het Sociaal Domein - In deze module leer je over de praktijk van het sociaal werk in verschillende contexten. Je ontwikkelt de vaardigheden om effectief te communiceren met cliënten en andere professionals. Ook krijg je inzicht in hoe je kunt samenwerken binnen het sociaal domein.

Jaar 2

Module 3: Verdieping Sociaal Werk - In het tweede jaar ga je de diepte in. Je gaat aan de slag met complexe situaties en leert vernieuwend denken om creatieve oplossingen te vinden.

Module 4: Keuzemodules voor het 2e jaar - Tijdens deze module krijg je de kans om je verder te specialiseren. Je kunt kiezen uit verschillende keuzemodules die aansluiten bij jouw interesses en ambities.

Door de praktijkgerichte aanpak van de opleiding, krijg je de mogelijkheid om jouw nieuw verworven kennis en vaardigheden direct toe te passen in de praktijk. Zo ben je goed voorbereid om na het afronden van de opleiding aan de slag te gaan als sociaal werker.

De toelatingseisen

Wil je graag Sociaal Werk gaan studeren? Dan moet je ook een relevante betaalde of onbetaalde (leer)werkplek hebben van minstens 20 uur per week. Verder dien je over het volgende diploma te beschikken:

  • havodiploma (alle profielen)
  • vwo-diploma (alle profielen)
  • mbo-diploma niveau 4
  • een gelijkwaardig buitenlands diploma

Je toekomst na de ad Sociaal Werk

Na het succesvol afronden van de associate degree Sociaal Werk liggen er verschillende mogelijkheden voor je open. Je kunt solliciteren naar diverse interessante functies, zoals jongerenwerker, persoonlijk begeleider, wijkteamwerker, preventiewerker, zorgregisseur, activiteitenbegeleider of coördinator vrijwilligerswerk. Deze banen bieden je de gelegenheid om actief bij te dragen aan het welzijn van anderen en een positieve impact te hebben op hun levens. Maar dat is niet alles! De zorg- en sociaalwerksector ondergaat constante veranderingen en hoogopgeleide professionals worden steeds meer gevraagd. Met jouw associate degree Sociaal Werk kun je ervoor kiezen om direct aan de slag te gaan in het werkveld, maar je kunt natuurlijk ook verder studeren. Een aansluitende bacheloropleiding in Sociaal Werk biedt je de mogelijkheid om je kennis en vaardigheden verder uit te diepen en je te specialiseren in een bepaald vakgebied binnen sociaal werk.