HBO Toegepaste Psychologie deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Toegepaste Psychologie

Een belangrijk onderdeel van psychologie is het ontrafelen van het brein. Je leret feacsdeinrne thëroeien oevr de wekirng van ozne hsreenen, zloas wraoam je dzee tkset goeown kan leezn. Toen het enkele jaren geleden mogelijk werd om ook op hbo-niveau psychologie te studeren, groeide dit dan ook snel uit tot een zeer populaire studie. Verschillende hogescholen bieden een deeltijdvariant aan.

De Toegepaste Psychologie locaties

Voor Toegepaste Psychologie in deeltijd zijn er twee reguliere hogescholen: Saxion Hogescholen in Deventer en Fontys Hogescholen in Tilburg. Bij die hogescholen heb je een relevante werkplek nodig als je aan de opleiding begint, bij Fontys Hogescholen mag je je praktijkopdrachten uitvoeren op bijvoorbeeld een stageplek. Gemiddeld hebben deeltijdstudenten Toegepaste Psychologie 25 tot 35 uur per week nodig voor hun opleiding. Natuurlijk is dit afhankelijk van de ervaring, kennis en jouw werkplek. Particuliere aanbieders zijn Capabel Hogeschool, HBO Academy in Dordrecht en NCOI. Die laatste heeft ook Organisatiepsychologie. Voor afstandsonderwijs kun je daarnaast terecht bij LOI en NTI, die beide ook een klassikale variant aanbieden. Er bestaat ook een universitaire deeltijdstudie Psychologie.

De opleiding

In de bachelor Toegepaste Psychologie leer je hoe je gedrag kunt verklaren en beïnvloeden, maar ook hoe je een gesprek voert met een toekomstige cliënt en bijvoorbeeld consumentengedrag analyseert. In het eerste jaar maak je kennis met de verschillende kanten van de psychologie: vakken als sociale psychologie, arbeidspsychologie en ontwikkelingspsychologie staan centraal, maar ook praktische vakken als onderzoeksmethoden, diagnostiek en statistiek zijn onderdeel van het programma. Bij Fontys Hogescholen volg je sommige onderdelen samen met studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie (HRM) (HRM). In de hbo-bachelor leer je met stages of op je eigen werkplek je kennis in de praktijk toe te passen, in de universitaire variant doe je dat met behulp van praktijkopdrachten. Met een minor kun je je verder verdiepen in het vakgebied van je interesse, bijvoorbeeld de geestelijke gezondheidszorg of het onderwijs. Aansluitend aan je bachelor kun je een master volgen, zowel op hbo- als wo-niveau. Zo heeft NCOI ook een hbo-master in de Toegepaste Psychologie, en zijn er natuurlijk mogelijkheden in de hrm of organisatiekunde. Daarnaast bestaan er talloze universitaire masteropleidingen in Psychologie, met richtingen als zorg, sociaal, organisatie en neuro. Houd er als hbo’er wel rekening mee dat je meestal eerst een schakeltraject moet volgen. Verreweg de meeste psychologiemasters worden daarnaast alleen in voltijd aangeboden.

Wat kun je met een opleiding?

Met een hbo-opleiding Toegepaste Psychologie word je niet opgeleid tot klinisch psycholoog. Daar heb je een wo-opleiding voor nodig. Maar wat kun jij dan wel van de arbeidsmarkt na hbo Toegepaste Psychologie verwachten?

Wat zijn de toelatingseisen van Toegepaste Psychologie?

Je wordt toegelaten met minimaal een mbo-diploma op niveau 4. Wiskunde komt veel terug in de vorm van statistiek, dus ook op de plekken waar wiskunde geen eis is, komt het wel van pas.

Studeren in voltijd?

Heb jij meer interesse in een voltijd opleiding? Je kunt ook de voltijdse variant van hbo Toegepaste Psychologie volgen.

HBO Toegepaste Psychologie HBO Toegepaste Psychologie
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34507
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Applied Psychology

Soms kun je ook zonder passende vooropleiding worden toegelaten tot Toegepaste Psychologie, als je 21 jaar bent of ouder. Het toelatingsonderzoek 21+ biedt mogelijk uitkomst.

Ga jij de duale Toegepaste Psychologie opleiding doen? Dan kun je mogelijk in aanmerking voor studiefinanciering voor duale opleidingen.