Ad Sociaal Werk in de Zorg deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Ad Sociaal Werk in de Zorg

De associate degree Sociaal werk in de zorg is bestemd voor iedereen die iets voor anderen wil betekenen en interesse heeft in het werken als sociaal werker in de zorg. Bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg, de GGZ of de ouderenzorg. Wil je je verder professionaliseren als sociaal werker in de zorg? Dan is deze tweejarige Hbo-opleiding zeker aan te raden. Maar ook als je in een andere branche werkzaam bent en toe bent aan een carrièreswitch of juist net afgestudeerd bent, is deze associate degree een goede keuze. In Nederland kampen steeds meer mensen kampen met een zorgvraag. Je kunt hierbij denken aan vragen binnen de onderwerpen: eenzaamheid bij ouderen of het verbeteren van de leefkwaliteit met een handicap. Om in te spelen op de hulpvraag, is het cruciaal om samen te werken met andere zorgprofessionals, mantelzorgers of vrijwilligers. Tijdens deze opleiding leer je de hulpvraag te signaleren en te formuleren. Je leert hoe je samen met cliënten zoekt naar opties om beter om te gaan met ziektes en beperkingen. In plaats van te denken in dingen die niet kunnen, ga je dus leren om juist te denken in mogelijkheden.

Het studieprogramma van Ad Sociaal Werk in de Zorg

De opleiding is opgebouwd uit modules. Hierbij wordt voortdurend een koppeling gemaakt tussen theorie en praktijk. Er is veel interactie tussen studenten, docenten en het praktische werkveld. De modules die de revue passeren zijn onder andere de volgende:

Preventie en gezondheid - In deze module leer je hoe je een gezonde leefstijl bij cliënten stimuleert. Hierbij maak je ook gebruik van digitale technologie.

Sociale inclusie - Binnen deze module ga je aan de slag met de methodiek Kwartiermaken. Je kijkt hierbij naar je eigen werkomgeving: wat wordt daar gedaan om cliënten mee te laten doen in de samenleving?

Werken met groepen - Deze module richt zich op hoe je het leefklimaat van cliënten positief kunt beïnvloeden.

Innovatie in zorg en welzijn - Je gaat aan de slag met het ontwikkelen van een product dat van toegevoegde waarde is voor een vraagstuk uit de praktijk.

De toelatingseisen

Heb je interesse in deze opleiding, dan dien je in het bezit te zijn van een mbo-4, havo- of vwo-diploma. Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan deze eisen? Dan is het mogelijk voor je om deel te nemen aan een 21+ toelatingsassessment. Daarnaast is het tijdens deze opleiding een must dat je een stage of een werkplek hebt voor minimaal 16 uur in het verpleegkundige of sociale domein.

Je toekomst na de ad Sociaal Werk in de Zorg

De zorg en welzijn branche is enorm in beweging. Er wordt op veel fronten een tekort aan goede professionals verwacht. De associate degree Sociaal werk in de zorg is dan ook een erg arbeidsmarktrelevante opleiding. Je kunt hiermee onder ander aan de slag in de ouderen-, gehandicapten- en geestelijke gezondheidszorg. Denk hierbij aan functies zoals:

  • Teamcoördinator of ambulant woonbegeleider plus
  • Ambulant woonbegeleider dubbeldiagnostiek
  • Persoonlijk begeleider plus
  • Begeleider Regionale Instelling voor Begeleid Wonen
  • Trajectbegeleider
  • Begeleider gehandicaptenzorg C
  • Teamcoördinator
  • Persoonlijk begeleider intensieve begeleiding
  • Teamleider ouderenzorg
  • Ouderenadviseur