HBO Social Work deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Social Work

Mensen kunnen zich op verschillende manieren gedragen waardoor zij zich in de nesten werken. Maar ook dreigen mensen buiten de boot te vallen zonder dat zij daar iets aan kunnen doen. De ziekte van een partner, een verslaving, stress door werk, psychische stoornissen door alle coronamaatregelingen, een trauma door een verkeersongeluk of een herseninfarct zijn voorbeelden waardoor mensen het niet meer alleen kunnen. Wanneer je voor de deeltijdopleiding Social Work kiest, dan kan het niet anders zijn dat jij daar veel interesse in hebt. En dat je graag andere mensen helpt!

Locaties Social Work

Steeds meer hogescholen hebben hun sociale opleidingen gebundeld (SPH, MWD en ook CMV) in de brede bachelor Social Work, zoals aan Windesheim, Capabel Hogeschool, Avans Deeltijd, Fontys Hogescholen, Hogeschool Utrecht, De Haagse Hogeschool, Hanzehogeschool Groningen en Hogeschool Inholland. Hierdoor kom je de opleiding CMV (Culturele en Maatschappelijke Vorming) nergens meer tegen en SPH en MWD steeds minder. De gereformeerde Hogeschool Viaa in Zwolle en de Christelijke Hogeschool Ede bieden de opleiding Social Work vanuit een religieus perspectief. Zij gaan ervan uit dat je de geloofsovertuiging van deze hogescholen respecteert.

De opleiding Social Work

Onder de noemer Social Work combineren hogescholen hbo Sociaal Pedagogische Hulpverlening met de programma’s van hbo Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Culturele en Maatschappelijke Vorming. De drie sociale opleidingen overlappen veel en het vergemakkelijkt een eventuele overstap. Zo krijg je bijvoorbeeld als eerstejaars vakken als psychologie, sociologie, ethiek, agogiek, pedagogiek en recht. Daarnaast is het ontwikkelen van praktische vaardigheden belangrijk. Zo leer je onder andere activiteiten organiseren en beleid maken. Vaak zit je in de collegezaal met studenten van andere sociale opleidingen. Je leert ook over verschillende soorten zorgvragers, zorg en methodiek. De opleiding Social Work is praktijkgericht en je werkt vaak aan projecten en cases. Op bijna alle hogescholen mag je vanaf het derde jaar van je opleiding een richting kiezen om je te verdiepen in een bepaald sociaal thema of problematiek. Voorbeelden van specialisaties zijn jeugdzorg, geestelijke gezondheid of huiselijk geweld. Denk bijvoorbeeld aan jeugdzorg, gezondheid of geweld in de omgeving. Na de opleiding heb je de mogelijkheid om een master Social Work te doen.

Wat zijn toelatingseisen van Social Work?

Met minimaal een havo-diploma kun je worden toegelaten. Met een mbo-diploma ben je natuurlijk ook welkom. Vrijwel alle Social work opleidingen verwachten dat je naast je studie een relevante baan hebt, van van zo’n zestien tot twintig uur per week. Relevant betekent hier: een baan in het veld, betaald of niet. Vrijwilligerswerk mag vaak ook, maar een betaalde baan heeft de voorkeur. Je opleiding moet die baan van tevoren meestal wel goedkeuren. Meestal ga je in gesprek met de opleiding om te bepalen of jouw werkplek aan de eisen voldoet. Als je al werkervaring hebt, kun je vaak in aanmerking komen voor vrijstellingen of een verkort programma.

Studeren in voltijd?

Volg jij liever een voltijd studie? Er zijn diverse hogescholen die hbo Social Work in voltijd aanbieden.

HBO Social Work HBO Social Work
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34116
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Social Work
Internationale naam Social Work

Soms kun je ook zonder passende vooropleiding worden toegelaten tot Social Work, als je 21 jaar bent of ouder. Het toelatingsonderzoek 21+ biedt mogelijk uitkomst.

Ga jij de duale Social Work opleiding doen? Dan kun je mogelijk in aanmerking voor studiefinanciering voor duale opleidingen.