HBO Human Resource Management deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Human Resource Management

Wil je nou iets doen met psychologie of toch de economische kant op? Als je er niet uitkomt, kan Human Research Management (HRM) een uitkomst zijn. Deze studie combineert aspecten van beide studies met elkaar. Je houdt je bezig met kennis en inzichten uit de psychologie, maar ook met economische kant van bedrijfskunde en management. Welke van de twee de overhand heeft, verschilt per opleiding. Dit verschil merk je ook op de arbeidsmarkt. Vroeger was deze opleiding bekend onder de naam Personeel en Arbeid.

De HRM locaties

Verspreid over het hele land vind je opleidingen Human Resource Management (HRM). De meeste hogescholen verzorgen lessen op een middag en avond in de week, maar sommigen wijken daarvan af. Ook bij particuliere aanbieders kun je terecht: afstandsonderwijs vind je aan NTI en NCOI, en wil je op zaterdag studeren dan kan dat ook aan NCOI of bij ISBW.

De opleidingen HRM

Het accent van de opleiding kan per instelling verschillen. Veel hogescholen focussen vooral op economie en management. Andere opleidingen zijn nog meer gericht op het sociale aspect van de studie. In alle opleidingen komen beiden voor, maar het accent kan net verschillen. De propedeuse is gericht op het verwerven van basiskennis en vaardigheden. Je krijgt vakken als personeelsmanagement, bedrijfseconomie, organisatiekunde, werving & selectie en arbeidspsychologie. Daarnaast leer je gesprekken voeren, presenteren, schriftelijk communiceren en goed samenwerken. Afhankelijk van je vooropleiding of verworven competenties kan je dit eerste jaar soms (deels) overslaan. In de hoofdfase wordt de kennis uit de propedeuse uitgebreid en toegepast, op je werk en in projecten. Vaardigheden als coaching, gespreksvoering en commerciële technieken worden getraind. Bij sommige opleidingen hebben ruimte voor een minor, waarmee je je vakgebied verbreedt of juist verdiept. Anderen bieden specialisaties in de laatste twee jaar. Veelal kies je dan voor de kant van de loopbaanontwikkeling of juist voor verdieping op het gebied van business of organisatie.

Wat zijn de toelatingseisen van Human Resource Management?

Je wordt met elk mbo-4, havo- of vwo-diploma toegelaten tot de studies HRM. Als je al bepaalde hbo– of wo-diploma’s hebt, kun je soms verkorte trajecten volgen. Sommige opleidingen eisen daarbij dat je vanaf het eerste of tweede jaar een relevante baan van zo’n twintig uur per week hebt. Opdrachten kunnen dan op de werkvloer uitgevoerd worden.

Verder studeren

Na je diploma kun je nog verder studeren. Er bestaan Human resource management masters, maar universitaire masters als Bestuurskunde en Algemene Sociale Wetenschappen behoren ook tot de mogelijkheden. Meestal moet je dan wel eerst een schakelprogramma volgen. Soms bieden hrm-opleidingen zo’n schakeltraject al tijdens de laatste studiejaren aan en volg je extra vakken op school.

In voltijd leren?

Gaat jouw voorkeur uit naar voltijdse studie en niet naar deeltijd? De opleiding Human Resource Management kun je ook in voltijd studeren.

  • Waar kun je de duale opleiding Human Resource Management volgen?
  • » Avans+
HBO Human Resource Management HBO Human Resource Management
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34609
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Arts
Internationale naam Human Resource Management

Soms kun je ook zonder passende vooropleiding worden toegelaten tot Human Resource Management, als je 21 jaar bent of ouder. Het toelatingsonderzoek 21+ biedt mogelijk uitkomst.

Ga jij de duale HRM opleiding doen? Dan kun je mogelijk in aanmerking voor studiefinanciering voor duale opleidingen.