HBO Lerarenopleiding Biologie deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Leraar Biologie

Heb je veel interesse in en/of ervaring met biologie? Wil je jongeren meer leren over de werking van onze hersenen, de chemie van het leven en ecosystemen? Als je naast je baan je lesbevoegdheid wil halen, is een lerarenopleiding in deeltijd ideaal. De deeltijdopleiding Leraar 2e graad Biologie kan je aan verschillende hogescholen doen. Bij sommige bepaal je zelf je leerdoelen en tempo.

De hogescholen

De deeltijdopleiding Leraar Biologie met tweedegraads lesbevoegdheid kan je doen in Utrecht (Hogeschool Utrecht), Zwolle (Windesheim), Rotterdam (Hogeschool Rotterdam), Amsterdam (Hogeschool van Amsterdam), Leeuwarden (NHL Stenden Hogeschool) en Tilburg (Fontys Hogescholen). Wanneer je kiest voor Windesheim krijg je afstandsonderwijs.

Toelatingseisen Leraar Biologie in deeltijd

Je wordt toegelaten tot deze deeltijdstudie op hbo-niveau met een vwo-, havo- of mbo4-diploma. Voor havisten en vwo'ers geldt dat ze eindexamen hebben gedaan in biologie of natuur, leven & technologie. Als je geen van deze vakken op je eindlijst hebt staan, kan je een deficiëntietoets doen. Hiermee test de hogeschool of je voldoende kennis van biologie hebt om de opleiding te doen. Heb je geen vwo-, havo- of mbo-diploma op niveau 4? Dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Hiervoor moet je minimaal 21 jaar zijn.

Meer over deze deeltijdopleiding

Tijdens de lerarenopleiding Biologie in deeltijd komen onderwerpen aan bod als evolutie, gezondheid, ontwikkelingsbiologie, ziektes, de anatomie van mens en dier, biochemie en natuurbeheer. Verder ontwikkel je vaardigheden die van pas komen als docent biologie, zoals laboratoriumvaardigheden en didactische vaardigheden. Je leert hoe je jouw leerlingen nieuwsgierig maakt naar het vak, hoe je een klas vol individuen met verschillende niveaus managet en hoe je effectief communiceert met leerlingen en hun ouders. Je loopt stages waarbij je het vak van docent biologie in de praktijk brengt. Naast de vaste vakken kies je een minor om je te verdiepen of te verbreden. Verder kies je een specialisatie: lesgeven aan havo- en vwo-leerlingen (onderbouw) of aan vmbo- en mbo-leerlingen.

Aan het werk na deze lerarenopleiding in deeltijd

Na het afronden van deze bachelorstudie ben je in het bezit van een diploma voor een tweedegraads lesbevoegdheid. Je mag dan als docent biologie lesgeven op een vmbo- of mbo-school of aan leerlingen in de onderbouw van havo/vwo. Ook is het mogelijk om voor de klas te staan in het volwassenenonderwijs. Je legt je leerlingen onder meer uit waaruit planten en dieren bestaan, hoe ons lichaam werkt en wat ecosystemen nu eigenlijk zijn. Behalve als docent biologie, kan je ook aan de slag in banen als medewerker milieu- en natuureducatie bij een overheidsinstantie of non-profitorganisatie. Daarnaast kun je kiezen om na deze opleiding een master voor lerarenopleidingen of een master Leren en innoveren te gaan doen.

Ook in voltijd

Volg je liever de voltijdse variant? Kijk dan zeker ook even bij Lerarenopleiding Biologie in voltijd.

HBO Opleiding tot Leraar Biologie HBO Opleiding tot Leraar Biologie
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 35301
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Internationale naam Teacher Education in Biology

Geen diploma? Maar ben je wel minimaal 21 jaar? Dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen om toch toegelaten te worden tot de lerarenopleiding Biologie.

Wanneer je kiest voor een duale lerarenopleiding Biologie, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Bekijk de voorwaarden voor studiefinanciering tijdens je duale opleiding.

Hogeschool Windesheim
Wat wordt jouw volgende stap? Ontdek het bij hogeschool Windesheim

De volgende generatie opleiden en klaarstomen voor de toekomst, past dat bij je? Onze onderwijsopleidingen zijn gericht op het omgaan met maatschappelijke veranderingen. Of je nu al in het onderwijs werkt, net begint of wil switchen: wij bieden verdiepende opleidingen, cursussen en masters om je vaardigheden te versterken. Ontdek meer over onze onderwijsopleidingen: Hbo-opleidingen voltijd, deeltijd en duaal in Almere en Zwolle | Windesheim