HBO Lerarenopleiding Natuurkunde deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Leraar Natuurkunde

Lijkt het je boeiend om jongeren uit te leggen hoe dingen in elkaar zitten, zoals waarom water verdampt? Als je denkt aan een overstap naar het onderwijs, is de deeltijdopleiding Leraar Natuurkunde iets voor jou. Deze hbo-opleiding kan je goed combineren met je huidige baan.

Locatie van deze deeltijdopleiding

De deeltijdopleiding tot tweedegraads natuurkundedocent kan je volgen in Zwolle (Windesheim), Utrecht (Hogeschool Utrecht), Amsterdam (Hogeschool van Amsterdam), Rotterdam (Hogeschool Rotterdam), Nijmegen (HAN), Tilburg en Sittard (Fontys) en Leeuwarden/Groningen (NHL Stenden Hogeschool). Kies je voor Windesheim dan krijg je afstandsonderwijs.

Toelatingseisen deeltijdopleiding Leraar Natuurkunde

Als je deze tweedegraads lerarenopleiding wil doen, moet je een vwo-, havo- of mbo-diploma (niveau 4) hebben. Havisten moeten een N&T-profiel of een N&G-profiel met natuurkunde of natuur, leven & technologie hebben gevolgd. Heb je havo met een E&M- of C&M-profiel? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen. Vwo'ers moeten een N&T-, N&G- of E&M-profiel met natuurkunde of natuur, leven & technologie hebben. Met een vwo-diploma met profiel C&M laat de hogeschool je niet toe. Voor de verkorte deeltijdopleiding bij hogeschool Fontys moet je een afgeronde technische mbo-opleiding of een (wel of niet afgeronde) technische hbo- of wo-bachelor hebben plus enkele jaren werkervaring.

Inhoud Leraar Natuurkunde in deeltijd

Je gaat je kennis over natuurkundige onderwerpen opfrissen of uitbreiden tijdens deze hbo-studie. Onder meer fysica, thermodynamica, gassen, chemie, magnetisme, elektriciteit en duurzaamheid komen aan bod. Daarnaast doe je experimenten en ontwikkel je handige vaardigheden, zoals verslagleggen en presenteren. Verder leer je duidelijk en gestructureerd lesgeven, op een manier die aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Ook ontdek je hoe je aansprekende en effectieve leermiddelen ontwikkelt. Daarvoor krijg je vakken als didactiek en onderwijskunde. In principe heb je na vier jaar je lesbevoegdheid gehaald, met uitzondering van de verkorte deeltijdopleiding van Fontys. Bij veel hogescholen is flexibel studeren mogelijk. Je doet dan korter of langer over je studie. Ook kan je voor sommige vakken vrijstellingen krijgen als je relevante werkervaring of een relevante opleiding hebt gedaan.

Werken na Leraar Natuurkunde in deeltijd

Met je diploma van deze lerarenopleiding op zak, kan je aan de slag als docent natuurkunde. Je legt op een inspirerende manier natuurkundige verschijnselen uit aan jongeren op een vmbo- of mbo-school of in de onderbouw van havo/vwo. Je begeleidt je leerlingen en stimuleert ze om zich verder te ontwikkelen. Met je lesbevoegdheid mag je ook voor de klas staan in de volwasseneneducatie. Ook buiten het onderwijs zijn mogelijkheden. Denk hierbij aan werken bij bijvoorbeeld een pedagogisch centrum of uitgeverij. Ook kun je natuurlijk na deze opleiding een master voor leraren of een master Leren en innoveren gaan doen.

In voltijd studeren

Volg je liever de voltijdse opleiding? Kijk dan op Lerarenopleiding Natuurkunde in voltijd.

HBO Opleiding tot Leraar Natuurkunde HBO Opleiding tot Leraar Natuurkunde
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 35261
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Internationale naam Teacher Education in Physics

Geen diploma? Maar ben je wel minimaal 21 jaar? Dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen om toch toegelaten te worden tot de lerarenopleiding Natuurkunde.

Wanneer je kiest voor een duale lerarenopleiding Natuurkunde, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Bekijk de voorwaarden voor studiefinanciering tijdens je duale opleiding.

Hogeschool Utrecht
Behoefte aan verbreding en verdieping van jouw kennis als leerkracht?

Vergroot je carrièremogelijkheden en kies voor een praktijkgerichte hbo-studie van de HU, dé opleider voor onderwijsprofessionals. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Kom tussen 28 mei en 7 juni naar onze online events. We helpen je graag bij het maken van de juiste studiekeuze, gewoon vanuit huis!