HBO Lerarenopleiding Scheikunde deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Leraar Scheikunde

Wil je jongeren uitleggen hoe je water zuivert? Of hoe fabrikanten nieuwe medicijnen ontwikkelen? Als leraar scheikunde heb je de kennis en de vaardigheden om dit op een inspirerende manier uit te leggen. Ben je klaar voor een overstap naar het onderwijs, maar wil je studeren naast je huidige baan? Dan is een lerarenopleiding in deeltijd ideaal voor jou.

Scholen die deze hbo-opleiding in deeltijd aanbieden

De deeltijdopleiding tot tweedegraads docent scheikunde kan je volgen aan verschillende hogescholen: Hogeschool Windesheim (afstandsonderwijs), Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, HAN (Nijmegen), Fontys Hogeschool (Tilburg) en NHL Stenden Hogeschool. Bij NHL Stenden studeer je in Leeuwarden, maar kan je een deel van de opleiding in Groningen doen.

Toelating deeltijdopleiding Leraar Scheikunde

Om te kunnen starten met deze tweedegraads lerarenopleiding moet je voldoen aan bepaalde toelatingseisen. Je voldoet daaraan als je een vwo- of havodiploma hebt met een bepaald profiel of extra vakken. Heb je een havodiploma? Dan laat de hogeschool je alleen toe als je het N&T- of N&G-profiel met scheikunde of natuur, leven & technologie hebt gedaan. Vwo'ers voldoen aan de toelatingseisen met een N&T-, N&G- of E&M-profiel, aangevuld met natuurkunde of natuur, leven & technologie. Heb je een mbo-opleiding op niveau 4 afgerond? Ook dan kan je in principe beginnen met de lerarenopleiding Scheikunde. Wel is het nodig dat je kennis over scheikunde op het niveau van het eindexamen havo ligt.

De inhoud van de deeltijdopleiding Leraar Scheikunde

Tijdens deze hbo-opleiding vergroot je je kennis over de exacte vakken, en met name scheikunde. Allerlei toepassingen van scheikunde die we terugzien in de samenleving komen voorbij. Je ontdekt meer over onderwerpen als fysische chemie, biochemie, moleculen, verbindingen, koolstofchemie, zuren, basen en redoxreacties. Ook doe je belangrijke vaardigheden op, zoals duidelijk en gestructureerd lesgeven, presenteren en coachen. Na de opleiding weet je ook hoe je lesmateriaal ontwikkelt dat jongeren aanspreekt.

Werken na Leraar Scheikunde in deeltijd

Met je diploma van deze lerarenopleiding op zak mag je voor de klas staan op een vmbo-school, een mbo-school of in de onderbouw van havo/vwo. Je geeft les in het vak scheikunde of het vak nask2. Leerlingen bestuderen onder jouw leiding de samenstelling van diverse stoffen en chemische veranderingen. Dat doen ze onder andere in een laboratorium dat jij voor ze creëert. Met jouw hulp ontwikkelen je leerlingen hun talent optimaal. In het onderwijs is veel vraag naar scheikundeleraren. De baankansen van deze opleiding zijn daardoor groot. Een andere mogelijkheid is het volgen van een master voor leraren.

Ook in voltijd

Deze opleiding kun jij ook in een voltijdse variant volgen. Hier kun je meer informatie vinden over Lerarenopleiding Scheikunde in voltijd.

HBO Opleiding tot Leraar Scheikunde HBO Opleiding tot Leraar Scheikunde
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 35199
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Internationale naam Teacher Education in Chemics

Geen diploma? Maar ben je wel minimaal 21 jaar? Dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen om toch toegelaten te worden tot de lerarenopleiding Scheikunde.

Wanneer je kiest voor een duale lerarenopleiding Scheikunde, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Bekijk de voorwaarden voor studiefinanciering tijdens je duale opleiding.