HBO Lerarenopleiding Geschiedenis deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Leraar Geschiedenis

Wil je de overstap maken naar het onderwijs? Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, word dan geschiedenisdocent. Maak je leerlingen enthousiast over de prehistorie, de middeleeuwen en de koude oorlog. Verschillende hogescholen bieden de deeltijdopleiding Leraar Geschiedenis aan.

Locaties voor deze deeltijdopleiding

De opleiding Leraar Geschiedenis in deeltijd kan je doen aan verschillende hogescholen. Je kan studeren in Zwolle (Windesheim, afstandsonderwijs), Gouda (Driestar hogeschool), Utrecht (Hogeschool Utrecht), Amsterdam (Hogeschool van Amsterdam), Tilburg en Sittard (Fontys) en Leeuwarden/Groningen (NHL Stenden Hogeschool). De opleiding van Fontys in Sittard is een verkorte deeltijdopleiding.

Toelatingseisen deeltijdopleiding Leraar Geschiedenis

Voor deze deeltijdopleiding moet je vwo, havo of mbo op niveau 4 hebben gedaan. Voor de verkorte deeltijdstudie bij Fontys moet je een afgeronde hbo- of wo-bachelor of een associate degree hebben. Heb je wel de motivatie maar niet de juiste vooropleiding om de opleiding tot tweedegraads leraar geschiedenis te doen? Als je minimaal 21 jaar bent, is het mogelijk een toelatingsonderzoek bij de hogeschool van je keus te doen.

De inhoud van Leraar Geschiedenis in deeltijd

Na deze deeltijdopleiding weet jij alles over de geschiedenis van Nederland, Europa en de wereld. Je bestudeert de oudheid, maar ook de (vroeg)moderne tijd. Verder komen onderwerpen als levensbeschouwing, historisch redeneren en staatsinrichting aan bod. Voor de klas staan is afwisselend en uitdagend. Je geeft niet alleen les, maar denkt ook na over hoe je een geschiedenisles interessant maakt voor je leerlingen. Ook dat leer je tijdens deze hbo-bachelor. In de loop van de opleiding kies je een afstudeerrichting. Je kiest voor het beroepsonderwijs (vmbo- en mbo-scholen) of voor het algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo en vwo). Deze deeltijdopleiding is bij de meeste hogescholen flexibel. Je bepaalt zelf je leerdoelen en studietempo. Heb je relevante werkervaring en/of een relevante opleiding afgerond? Dan kan je vaak sneller afstuderen.

Werken na de lerarenopleiding Geschiedenis in deeltijd

Zodra je het diploma van deze hbo-opleiding hebt, ben je bevoegd om je eigen klas te runnen op een vmbo- of mbo-school of in de onderbouw van havo/vwo. Ook lesgeven in het volwassenenonderwijs is mogelijk. Je belangrijkste taak is om op een aansprekende manier kennis over de oude en moderne geschiedenis over te brengen op je leerlingen. Verder coach en begeleid je leerlingen, bereid je toetsen voor en voer je gesprekken met ouders. Het is ook mogelijk om als geschiedenisleraar buiten het onderwijs werk te zoeken. Denk hierbij aan banen als beleidsmedewerker bij overheidsinstanties of culturele instellingen. Of kies jij voor een aansluitende master?

Duaal studeren

Bij een duale opleiding studeer je fulltime, maar heb je net als deeltijdstudenten weinig les. De rest van de tijd werk je op een school. Bij Driestar hogeschool kan je de duale variant van de tweedegraads lerarenopleiding Geschiedenis doen.

In voltijd studeren

Volg je liever de voltijd lerarenopleiding? Kijk dan hier voor informatie over Lerarenopleiding Geschiedenis in voltijd.

HBO Opleiding tot Leraar Geschiedenis HBO Opleiding tot Leraar Geschiedenis
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 35197
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Internationale naam Teacher Education in History

Geen diploma? Maar ben je wel minimaal 21 jaar? Dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen om toch toegelaten te worden tot de lerarenopleiding Geschiedenis.

Wanneer je kiest voor een duale lerarenopleiding Geschiedenis, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Bekijk de voorwaarden voor studiefinanciering tijdens je duale opleiding.

Hogeschool Utrecht
Behoefte aan verbreding en verdieping van jouw kennis als leerkracht?

Vergroot je carrièremogelijkheden en kies voor een praktijkgerichte hbo-studie van de HU, dé opleider voor onderwijsprofessionals. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Kom tussen 28 mei en 7 juni naar onze online events. We helpen je graag bij het maken van de juiste studiekeuze, gewoon vanuit huis!