HBO Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

Werk je in de gezondheidszorg of de welzijnssector? En wil je graag een carrière in het onderwijs om vmbo- en mbo-leerlingen te vertellen over gezondheid, voeding of de verzorging van het menselijk lichaam? Doe de deeltijdopleiding Leraar Gezondheidszorg & Welzijn en haal je lesbevoegdheid naast je baan.

Locaties voor deze deeltijdopleiding

De opleiding Leraar Gezondheidszorg & Welzijn in deeltijd kan je doen aan verschillende hogescholen. Je kan studeren in Zwolle (Windesheim, afstandsonderwijs), Leiden (Hogeschool Leiden), Rotterdam (Hogeschool Rotterdam), Nijmegen (HAN), Utrecht (Hogeschool Utrecht), Amsterdam (Hogeschool van Amsterdam), Tilburg (Fontys) en Leeuwarden (NHL Stenden Hogeschool).

Toelatingseisen deeltijdopleiding Leraar Gezondheidszorg & Welzijn

Voor deze lerarenopleiding op hbo-niveau heb je een vwo-, havo- of mbo-diploma op niveau 4 nodig. Welk profiel je hebt gedaan, maakt niet uit. Als je geen vervolgopleiding of werkervaring op het gebied van gezondheidszorg en/of welzijn hebt, is een intakegesprek soms een eis om toegelaten te worden. Heb je niet de juiste vooropleiding gedaan? Dan kan je misschien toch beginnen met deze lerarenopleiding na het maken van een toelatingstoets. Bij sommige hogescholen heet dit een colloquium doctum. Voor deze toets moet je 21 jaar of ouder zijn.

Inhoud van Leraar Gezondheidszorg & Welzijn in deeltijd

Zorg, welzijn, voeding en gezondheid staan centraal in deze lerarenopleiding. Je leert meer over het wassen, aankleden en tillen van patiënten en over het begeleiden en ondersteunen van jongeren. Ook is aandacht voor dienstverlening en voeding, zoals schoonmaken in de thuiszorg of een kookles organiseren. Je krijgt verder les over onderwerpen als het menselijk lichaam, sport en de ontwikkeling van mensen. Natuurlijk leer je ook hoe je die kennis op een leerzame en effectieve manier overbrengt op je toekomstige leerlingen. Deze lerarenopleiding in deeltijd is bij veel hogescholen flexibel. Dit betekent dat je je leerdoelen en studietempo zelf bepaalt. Ook is het mogelijk om sneller je diploma te halen als je relevante werkervaring hebt en/of al eerder een opleiding hebt gedaan die aansluit bij de studie Leraar Gezondheidszorg & Welzijn.

Aan de slag na deze lerarenopleiding in deeltijd

Na deze hbo-bachelor mag je voor de klas staan op een vmbo- of mbo-school. Je geeft les aan bijvoorbeeld toekomstige kappers, verpleegkundigen of onderwijsassistenten. Naast lesgeven hoort het coachen en begeleiden van leerlingen ook tot je taken als leraar. Docent worden in het volwassenenonderwijs kan ook. Verder kan je solliciteren naar functies als coach of praktijkopleider in een ziekenhuis of zorginstelling. Of ga jij nog een aansluitende master volgen?

In voltijd studeren

Volg je liever de voltijd lerarenopleiding? Kijk dan hier voor informatie over Lerarenopleiding Gezondheidszorg & Welzijn in voltijd.

HBO Opleiding tot Leraar Gezondheidszorg en Welzijn HBO Opleiding tot Leraar Gezondheidszorg en Welzijn
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 35388
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Internationale naam Teacher Education in Welfare and Health Care

Geen diploma? Maar ben je wel minimaal 21 jaar? Dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen om toch toegelaten te worden tot de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn.

Wanneer je kiest voor een duale lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Bekijk de voorwaarden voor studiefinanciering tijdens je duale opleiding.