HBO Lerarenopleiding Duits deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Leraar Duits

Denk je aan een overstap naar het onderwijs om je liefde voor de Duitse taal en cultuur te delen met jongeren? Of wil je een tweede lesbevoegdheid halen? Studeren in deeltijd is goed te combineren met je huidige baan. De deeltijdopleiding Leraar 2e graad Duits kan je volgen aan verschillende hogescholen. Ook kan je deze bachelor duaal doen.

De locaties

De deeltijdopleiding Leraar Duits met tweedegraads lesbevoegdheid kan je doen in Zwolle (Windesheim), Leeuwarden (NHL Stenden Hogeschool), Gouda (Driestar hogeschool), Rotterdam (Hogeschool Rotterdam), Utrecht (Hogeschool Utrecht), Nijmegen (HAN), Amsterdam (Hogeschool van Amsterdam), Tilburg en Sittard (beide Fontys). Wanneer je kiest voor de lerarenopleiding van Windesheim krijg je afstandsonderwijs.

Toelatingseisen voor Leraar Duits in deeltijd

Je wordt toegelaten tot deze lerarenopleiding op hbo-niveau met een vwo-, havo- of mbo4-diploma. Havisten moeten eindexamen hebben gedaan in Duits. Mbo'ers moeten soms een toets doen om hun niveau van Duits te bepalen. Vaak is een intakegesprek onderdeel van de toelatingsprocedure, om te bekijken of deze lerarenopleiding in deeltijd bij je past. Als je geen van de genoemde vooropleidingen hebt gedaan, kan je een toelatingsonderzoek doen.

Meer over deze deeltijdopleiding

Tijdens deze lerarenopleiding vergroot je je kennis over de Duitse grammatica en literatuur, en over Duitstalige landen. Je spreekt na de opleiding Duits op hoog niveau. Daarnaast bereidt de hogeschool je voor op het leraarschap. Daarom loop je veel stage en krijg je les over bijvoorbeeld pedagogiek en vakdidactiek. Tijdens zulke vakken komt aan bod hoe je het beste lesgeeft, hoe je lessen en toetsen voorbereidt en hoe je leerlingen enthousiast maakt en ze begeleidt in hun ontwikkeling. De meeste vakken zijn verplicht, maar het is vaak mogelijk om je te verdiepen met een minor. Deze deeltijdopleiding duurt vier jaar. Als je al werkervaring of een relevant diploma hebt, kan je sneller afstuderen.

Solliciteren na deze Duitse lerarenopleiding

Na deze deeltijdopleiding op hbo-niveau mag je Duits geven aan leerlingen op een vmbo- of mbo-school, in de onderbouw van havo/vwo of in het volwassenenonderwijs. Je leert je leerlingen alles over Duitse naamvallen en maakt ze enthousiast voor de Duitse cultuur en literatuur. Daarnaast bereid je lessen en toetsen voor. Ook het coachen van leerlingen is een belangrijke taak van een docent. De baankansen na deze tweedegraads lerarenopleiding zijn goed. Ben je het leren nog niet zat? Kies dan voor een master voor leraren of een master Leren en innoveren.

Lerarenopleiding Duits duaal

Met een duale opleiding combineer je leren en werken op een opleidingsschool. Je studeert fulltime, maar gaat net als deeltijdstudenten weinig naar school. Colleges volg je vaak samen met hen. Driestar hogeschool biedt een duale variant aan van de tweedegraads lerarenopleiding Duits.

In voltijd

Volg je liever de voltijdse lerarenopleiding voor de Duitse taal? Dan kun je het beste hier kijken voor informatie over Lerarenopleiding Duits in voltijd.

HBO Opleiding tot Leraar Duits HBO Opleiding tot Leraar Duits
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 35193
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Internationale naam Teacher Education in German

Geen diploma? Maar ben je wel minimaal 21 jaar? Dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen om toch toegelaten te worden tot de lerarenopleiding Duits.

Wanneer je kiest voor een duale lerarenopleiding Duits, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Bekijk de voorwaarden voor studiefinanciering tijdens je duale opleiding.

Hogeschool Utrecht
Behoefte aan verbreding en verdieping van jouw kennis als leerkracht?

Vergroot je carrièremogelijkheden en kies voor een praktijkgerichte hbo-studie van de HU, dé opleider voor onderwijsprofessionals. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Kom tussen 28 mei en 7 juni naar onze online events. We helpen je graag bij het maken van de juiste studiekeuze, gewoon vanuit huis!