HBO Lerarenopleiding Frans deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Leraar Frans

Noem jij jezelf een echte liefhebber van de Franse taal en cultuur? Wil je je kennis vergroten én delen met anderen? Maak dan de overstap naar het onderwijs en word docent Frans. De deeltijdopleiding Leraar 2e graad Frans is goed te combineren met een baan en je privéleven. Verschillende hogescholen bieden een deeltijdvariant van deze hbo-bachelor aan.

Toelatingseisen deeltijdopleiding Leraar Frans

Om te kunnen starten met de deeltijdopleiding Leraar 2e graad Frans moet je vwo, havo of mbo op niveau 4 hebben gedaan. Als je een havodiploma hebt, moet je eindexamen in Frans hebben gedaan. Bij sommige hogescholen geldt deze eis ook voor vwo'ers. Als je vooropleiding een mbo-diploma is, is soms overleg met de hogeschool nodig over je niveau Frans. Zie jij jezelf al als docent Frans voor de klas staan, maar heb je niet de juiste vooropleiding? Dan is het mogelijk om een toelatingstest bij de hogeschool te doen. Je moet hiervoor 21 jaar of ouder zijn.

De inhoud van Leraar Frans in deeltijd

Na deze deeltijdopleiding is je taalvaardigheid en kennis over de Franse geschiedenis, cultuur en politiek op hoog niveau. Naast vakken voor het verbeteren van vaardigheden als luisteren, spreken en schrijven, volg je vakken op bijvoorbeeld het gebied van literatuur en taalbeschouwing. Al die kennis moet je tijdens en na de opleiding op een inspirerende manier overbrengen aan je leerlingen. En ze alle aspecten van de Franse taal zo kunnen uitleggen dat ze het echt snappen en leren van hun fouten. Hoe je dat doet, leer je tijdens vakken als vakdidactiek en beroepsvormende vakken. Na vier jaar heb je je diploma van deze deeltijdopleiding in handen. Als je relevante werkervaring hebt of eerder een relevante opleiding hebt afgerond, kan je vaak sneller afstuderen. Veel hogescholen bieden deze mogelijkheid.

Werken na de deeltijd lerarenopleiding Frans

Met een tweedegraads lesbevoegdheid voor het vak Frans mag je voor de klas staan in de onderbouw van havo en vwo of op een vmbo- of mbo-school. Je maakt je leerlingen via interessante lessen enthousiast voor de Franse taal, literatuur en cultuur. Daarnaast ontwikkel je toetsen en lesmateriaal, begeleid je leerlingen en voer je gesprekken met je leerlingen en hun ouders. Daarnaast kun je nog een aansluitende master gaan doen.

Voltijd onderwijs

Volg je liever de voltijdse lerarenopleiding voor de Franse taal? Dan kun je hier kijken voor informatie over Lerarenopleiding Frans in voltijd.

HBO Opleiding tot Leraar Frans HBO Opleiding tot Leraar Frans
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 35196
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Education
Internationale naam Teacher Education in French

Geen diploma? Maar ben je wel minimaal 21 jaar? Dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen om toch toegelaten te worden tot de lerarenopleiding Frans.

Wanneer je kiest voor een duale lerarenopleiding Frans, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Bekijk de voorwaarden voor studiefinanciering tijdens je duale opleiding.