HBO Hartfunctielaborant deeltijd

Deeltijdopleiding Hartfunctielaborant

Het hart is de motor van je lichaam. Wanneer het niet functioneert stoppen alle andere organen. Het hart zorgt ervoor dat het bloed in je lichaam wordt rondgepompt. En daar heeft het lichaam ongeveer 100.000 kilometer bloedvaten voor. Het is dus enorm belangrijk om je hart gezond te houden. 1 op de 16 Nederlanders heeft hartproblemen.

Locaties en toelatingseisen Hartfunctielaborant

De opleiding Hartfunctielaborant kun je vinden bij het LOI. Je kunt zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert. Je bent voor de Hartfunctielaborant-opleiding toelaatbaar met een havo, mbo of vwo-diploma. De opleiding Hartfunctielaborant combineer je met een baan. Wie minimaal 21 jaar is kan ook kiezen voor het 21+-toelatingsexamen.

De opleiding Hartfunctielaborant

De opleiding Hartfunctielaborant bestaat uit drie leerjaren en een afstudeerfase. Het is goed te combineren met een baan als leerling-hartfunctielaborant. Dit wordt zelfs als een verplichting gesteld. In het laatste jaar kies je voor echocardiografie, holter-analyse, cardio-implantaten of hartkatheterisatie. Bij echocardiografie leer je alles over geluidsgolven en je hier een apparaat voor kunt bedienen. Het hart kaatst geluidsgolven terug en die vang jij op. Hierdoor kun jij de gezondheid van het hart bepalen. Werkt de hartspier nog en functioneren de hartkleppen zoals het moet? Tijdens de specialisatie Holter-analyse ga jij ecg-registraties bekijken. Je zoekt met ingewikkelde analyseapparaten naar ritme- en geleidingsstoornissen van het hart. Wanneer je kiest voor hartkatheterisatie, dan kan jij na de opleiding cardiologen assisteren bij hartonderzoek. Bij cardio-implantaten leer je de cardioloog bij te staan tijdens het implanteren van een pacemaker of ICD.

Werken als Hartfunctielaborant

Een hartfunctielaborant doet onderzoek naar het functioneren van het hart. Vaak doet hij of zij dit in opdracht van een specialist. Al tijdens de opleiding tot hartfunctielaborant ga je aan de slag leerling-hartfunctielaborant. Je assisteert de cardioloog wanneer hij een hartingreep doet. Of je helpt bij het analyseren van hartklachten. Wanneer klinkt het hart niet zoals het hart hoort te klinken? Waar komt dat ruisje vandaan? Tijdens je opleiding merk je dat het afwisselend werk is. Je moet ook goed om kunnen gaan met patiënten, wanneer je het slechte (of juiste goede) nieuws gaat vertellen.

Aan het werk na Hartfunctielaborant in deeltijd

Met het diploma van deze opleiding op zak kan je veel kanten op. Een passende baan vinden in een (academisch) ziekenhuis of verpleeghuis zal niet moeilijk zijn. Ook is het mogelijk om snel aan de slag te gaan in vakgebieden als de wijkverpleging, thuiszorg, verslavingszorg of geestelijke gezondheidszorg. Er is een tekort aan verpleegkundigen, dus de baankansen zijn en blijven zeer goed.

HBO Hartfunctielaborant HBO Hartfunctielaborant
Collegegeld 2024-2025 ntb
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 3 tot 4 jaar
Isat-code 34547
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam -

Als je 21 jaar of ouder bent, dan biedt een 21+ toelatingsonderzoek een kans op directe toelating voor de deeltijdopleiding Hartfunctielaborant.

Hogeschool Utrecht
Zet jij de volgende stap in je carrière als zorgprofessional?

Kies voor een studie van de HU, dé specialist op het gebied van praktijkgerichte hbo-opleidingen in de zorg. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Kom tussen 28 mei en 7 juni naar onze online events. We helpen je graag bij het maken van de juiste studiekeuze, gewoon vanuit huis!