HBO Sportkunde deeltijd

Deeltijdopleiding Sportkunde

Wil jij werken op sportgebied? Of wil je verder groeien? Lijkt het je boeiend om mensen te coachen richting een gezondere leefstijl? Dan is (meer) kennis over onder meer sportmanagement, gezondheidsbeleid en het begeleiden van cliënten naar een gezonde leefstijl een must. De deeltijdopleiding Sportkunde is een goede stap voor een carrière in de wereld van bewegen en sporten.

Wat kun je met de deeltijdopleiding Sportkunde?

Na deze vierjarige bacheloropleiding ga je bijvoorbeeld sport- en beweegprogramma’s bedenken. Of een onderzoek vertalen naar geschikte activiteiten en deze plannen, organiseren en coördineren. Misschien richt je je na de studie liever op mensen coachen en begeleiden zodat ze een gezondere leefstijl krijgen. Je stelt bijvoorbeeld een behandelingsplan op voor iemand met een aandoening of beperking. Of je maakt een leefstijlanalyse en gaat een cliënt begeleiden. Typische beroepen voor iemand die Sportkunde heeft gestudeerd zijn leefstijlcoach, adviseur gezondheid en vitaliteit, buurtsportcoach, eventmanager en (marketing)manager.

De locaties van de sportopleiding

De deeltijdopleiding Sportkunde kun je doen aan de HAN, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Voor colleges ga je naar de HAN campus in Arnhem.

Meer over deze sportopleiding

Het zal je niet verbazen dat deze opleiding een mix is tussen theorie en praktijk. Je gaat gelijk al acht uur per week aan de slag bij bijvoorbeeld een zorg- en welzijnsinstelling of een marketingorganisatiebureau. Maar de lessen die je krijgt zijn ook heel praktijkgericht. Tijdens de opleiding leer je hoe je (beweeg)programma’s organiseert. Het doel daarvan is dat mensen een actievere leefstijl krijgen, vitaler worden of meer gaan sporten. Ook bestudeer je de ontwikkeling van kinderen. Na de studie weet je hoe je een marketinganalyse moet uitvoeren en een marketingcampagne kunt ontwikkelen. Dit doe je bijvoorbeeld met het doel om nieuwe doelgroepen te werven. Je leert welke marketinginstrumenten en communicatiemiddelen je moet inzetten om een bepaalde doelgroep aan te spreken of te motiveren. Je leert hoe je doelgroepen moet analyseren en hun behoeften en mogelijkheden in kaart brengt. Om goed voorbereid te zijn op een eigen praktijk, leer je ook hoe je een ondernemersplan maakt.

Wat zijn de toelatingseisen van Sportkunde?

Om toegelaten te worden tot de opleiding Sportkunde heb je een havo-, vwo- of mbo-diploma op niveau 4 nodig. Je hoeft geen specifieke vakken gedaan te hebben. Heb je geen van deze diploma’s? Als je 21 jaar of ouder bent, kun je de ‘21+ toets’ maken. Als je Sportkunde wilt studeren, moet je naar de verplichte toelatingsdag. Op die dag kijkt de hogeschool onder meer hoe het zit met je motorische en cognitieve vaardigheden. Ook kijkt de selectiecommissie of je kunt samenwerken op basis van bewegen. Andere onderdelen van de toelatingsprocedure zijn een persoonlijk gesprek en een sportmedische keuring.

In voltijd studeren

De opleiding Sportkunde is er ook in voltijd. Hier zijn veel meer keuzes in dan in deeltijd. Van Sportmanagement bestaat ook voltijd opleiding.

HBO Sportkunde HBO Sportkunde
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34040
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Arts
Internationale naam Sport Studies

Als je 21 jaar of ouder bent, dan biedt een 21+ toelatingsonderzoek een kans op directe toelating voor de deeltijdopleiding Sportkunde.

Hogeschool Windesheim
Wat wordt jouw volgende stap? Ontdek het bij hogeschool Windesheim

Wil jij het verschil maken in het leven van anderen, ongeacht hun leeftijd? En wil jij hen helpen met gezondheids-, geld- of verslavingsproblemen? Of heb je zelf ervaring met uitdagingen en wil je die omzetten in deskundigheid? In onze zorgopleidingen leer je hoe je mensen kunt bijstaan door samen aan oplossingen te werken. Ontdek meer over onze zorgopleidingen: Hbo-opleidingen voltijd, deeltijd en duaal in Almere en Zwolle | Windesheim