HBO Opleiding tot Verpleegkundige deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Opleiding tot Verpleegkundige

Vind je het belangrijk om voldoening en zingeving uit je werk te halen? Dan is verpleegkunde een goede optie. Wanneer je al werkzaam bent in de zorg, kan een hbo-diploma interessante nieuwe carrièremogelijkheden in de verpleegkunde bieden. Zorg verlenen is je primaire taak als verpleegkundige. Je zult veel verschillende soorten patiënten verplegen: van net geboren tot hoogbejaard en van lichamelijk tot geestelijk letsel. Maar je werkt ook aan preventie en hebt als ‘casemanager’ administratief en organisatorisch werk.

Locaties deeltijdopleiding Verpleegkundige

Voor deze opleiding in deeltijd zijn er veel locatiemogelijkheden. Meerdere hogescholen (inclusief particulier) bieden de Opleiding tot Verpleegkundige in deeltijd aan en de meeste hogescholen hebben ook een duaal programma. Zo'n duale-variant van verpleegkunde kun je bijvoorbeeld vinden bij de Haagse Hogeschool, Avans, CHE, Fontys en Inholland. Bij de duale opleidingen, maar ook bij een aantal deeltijdopleidingen geldt een relevante werkplek als vereiste. Hogeschool Viaa in Zwolle en de Christelijke Hogeschool Ede bieden de deeltijdopleiding Verpleegkunde vanuit een religieus perspectief. Daar dien je de geloofsovertuiging te respecteren.

De Opleiding tot Verpleegkundige deeltijd

De eerste twee jaren vormen de basis van de opleiding Verpleegkunde. Je leert alles over de verschillende zogenaamde ‘zorgvragers’: bijvoorbeeld ouderen, gehandicapten, chronisch zieken, kinderen en psychiatrische patiënten. Er staan theoretische vakken op het programma als anatomie, fysiologie en psychologie. Daarnaast komen ethische aspecten, communicatie en verpleegtechnieken aan bod. Ten slotte krijg je organisatorische vakken over kwaliteitsbewaking en coördinatie van zorg. Een belangrijk deel van de opleiding bestaat uit leren in de praktijk. Dat kan in de vorm van stages, maar veel van de opleidingen eisen ook dat je naast je studie een werkplek hebt of krijgt in de zorg.

Specialisaties Verpleegkunde of Verpleegkundige

Binnen de opleiding kies je een specialisatie. Meestal kun je kiezen tussen algemene, geestelijke of maatschappelijke gezondheidszorg. Los van die specialisatie word je sowieso een breed inzetbare verpleegkundige. Met minoren kun je je verder onderscheiden tijdens de opleiding. Niet elke deeltijdopleiding biedt minoren. Mogelijkheden zijn ouderenzorg, zorg voor moeder en kind, pijnbestrijding of werken met jongeren. Maar ook minors over management en zelfstandig ondernemen worden aangeboden.

Wat zijn de toelatingseisen van hbo Verpleegkunde?

Verpleegkunde is een beroep voor sociale, stressbestendige en doortastende mensen. Om aan de Opleiding tot Verpleegkundige te beginnen heb je een mbo-4, havo- of vwo-diploma nodig. De opleiding duurt drie tot vijf jaar, vaak is dit afhankelijk van jouw situatie. Bij enkele hogescholen kun je in aanmerking komen voor een verkort traject. Bijvoorbeeld met een vwo-, hbo- of wo-diploma of als je al veel werkervaring hebt. De deeltijdopleiding kan maximaal tot tweeënhalf jaar verkort worden. Hiervoor moet je natuurlijk wel aan kunnen tonen dat je over voldoende ervaring beschikt. Als je geen van de toelaatbare diploma’s hebt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een 21+ onderzoek aanvragen. De opleiding test dan of je genoeg kennis en vaardigheden hebt om alsnog aan de verpleegkunde-opleiding te mogen beginnen.

Verder studeren

Na de bachelor kun je nog verder studeren. Er zijn post-hbo opleidingen, waarmee je sociaalpsychiatrisch verpleegkundige, diabetesverpleegkundige of intensive care-verpleegkundige wordt. Je kunt ook een verpleegkundige master volgen, zoals Verplegingswetenschap, Advanced Nursing Practice of Physician Assistant. Bij de laatste twee zorgmasters word je een soort superverpleegkundige en leer je taken van artsen over te nemen.

Verplegen in voltijd

Er zijn vele zorg opleidingen met een voltijd variant. Je kunt naast hbo Verpleegkunde ook hbo Verloskunde of hbo Management in de Zorg overwegen.

Aanverwant aan de Opleiding tot Verpleegkundige en Verpleegkunde is Bachelor of Nursing. Deze opleiding wordt op dit moment alleen via een zij-instroom aangeboden.

HBO Opleiding tot Verpleegkundige HBO Opleiding tot Verpleegkundige
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 3 tot 5 jaar
Isat-code 34560
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Nursing

Als je 21 jaar of ouder bent, dan biedt een 21+ toelatingsonderzoek een kans op directe toelating voor de deeltijdopleiding Verpleegkundige.

Wanneer je kiest voor de duale opleiding Verpleegkunde, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering voor duale opleidingen.

hogeschool Windesheim
Wat wordt jouw volgende stap? Ontdek het bij hogeschool Windesheim

Wil jij het verschil maken in het leven van anderen, ongeacht hun leeftijd? En wil jij hen helpen met gezondheids-, geld- of verslavingsproblemen? Of heb je zelf ervaring met uitdagingen en wil je die omzetten in deskundigheid? In onze zorgopleidingen leer je hoe je mensen kunt bijstaan door samen aan oplossingen te werken. Ontdek meer over onze zorgopleidingen: Hbo-opleidingen voltijd, deeltijd en duaal in Almere en Zwolle | Windesheim