HBO Opleiding Podotherapie deeltijd

Deeltijdopleiding Podotherapie

Veel mensen hebben voetproblemen, zoals tenen die verkeerd staan, doorgezakte voeten of nagelaandoeningen. Soms leiden voetproblemen tot andere klachten. Als podotherapeut maak je de juiste hulpmiddelen, waardoor de klachten verminderen of verdwijnen. Tijdens de hbo-opleiding Podotherapie in deeltijd leer je hoe je deze hulpmiddelen ontwikkelt.

Aan de slag na Podotherapie in deeltijd

Met het diploma van deze opleiding op zak, ga je aan het werk bij een podotherapeutische praktijk, ziekenhuis, gezondheidscentrum of universiteit. Ook kan je alleen of samen met een collega je eigen praktijk starten. Als podotherapeut help je mensen van wie de voeten of benen niet goed functioneren. Dat betekent dat je bijvoorbeeld simpele voetklachten oplost door het aanmeten en maken van zooltjes. Soms zijn voetproblemen de oorzaak van pijn in de rug, heupen of knieën. Ook voor deze complexere klachten maak jij zelf passende zooltjes of orthesen.

De locaties

Fontys Hogeschool is de enige hogeschool die de studie Podotherapie in deeltijd aanbiedt. Je hebt een dag per week les in Eindhoven.

De toelatingseisen van de deeltijdopleiding Podotherapie

Zie jij de studie Podotherapie wel zitten? Voor deze opleiding op hbo-niveau moet je een havo- of vwo-diploma hebben of een diploma van een mbo-opleiding op niveau 4. Je wordt toegelaten met elk profiel. Wel is het handig als je eindexamen in wiskunde en natuurkunde hebt gedaan. Ook als je een aanverwante zorgopleiding op hbo-niveau hebt gedaan, mag je starten met de deeltijdstudie Podotherapie. Verder moet je een entreeportfolio inleveren. Hiermee bepaalt de hogeschool hoe het zit met je motivatie en voorkennis. Let op: voordat je begint met deze studie moet je een relevante leerwerkplaats regelen. Je loopt dus niet een paar keer stage, maar leert het vak meteen in de praktijk.

Meer over deze hbo-opleiding in deeltijd

Tijdens deze paramedische studie leer je hoe je met technieken en instrumenten de juiste hulpmiddelen maakt. Je ontdekt hoe je podotherapeutische zolen op maat moet slijpen, maar ook hoe je voetafdrukken meet en hoe je tapings aanlegt. Naast veel praktische vaardigheden doe je natuurlijk ook theoretische kennis op. Dat is op het gebied van onder meer fysiologie, anatomie en neurologie. Omdat je veel met mensen werkt, leer je ook hoe je op een professionele manier met cliënten omgaat. Veel podotherapeuten beginnen meteen of later in hun carrière een eigen praktijk. Daarom is tijdens de opleiding ook aandacht voor zakelijke aspecten als ondernemen en organiseren. De deeltijdopleiding tot podotherapeut duurt vier jaar. Heb je al relevante ervaring? Dan is het mogelijk om sneller je diploma te halen.

Voltijd opleiding

Je kunt de opleiding Podotherapie in een voltijdse variant volgen. Er zijn weinig hogescholen die dat doen.

HBO Opleiding Podotherapie HBO Opleiding Podotherapie
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34581
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Podiatry

Als je 21 jaar of ouder bent, dan biedt een 21+ toelatingsonderzoek een kans op directe toelating voor de deeltijdopleiding Podotherapie.

Hogeschool Windesheim
Wat wordt jouw volgende stap? Ontdek het bij hogeschool Windesheim

Wil jij het verschil maken in het leven van anderen, ongeacht hun leeftijd? En wil jij hen helpen met gezondheids-, geld- of verslavingsproblemen? Of heb je zelf ervaring met uitdagingen en wil je die omzetten in deskundigheid? In onze zorgopleidingen leer je hoe je mensen kunt bijstaan door samen aan oplossingen te werken. Ontdek meer over onze zorgopleidingen: Hbo-opleidingen voltijd, deeltijd en duaal in Almere en Zwolle | Windesheim