HBO Optometrie deeltijd

Deeltijdopleiding Optometrie

Werk je in de oogzorg? Wil je mensen met klachten nog beter helpen? Dan is de deeltijdopleiding Optometrie echt iets voor jou. Je doet deze hbo-opleiding naast je werk.

Aan het werk na de deeltijdopleiding Optometrie

Als optometrist onderzoek je iemands ogen op afwijkingen, zoals hoge oogdruk, staar en netvliesafwijkingen. Je adviseert ook over visuele hulpmiddelen, zoals een bril of contactlenzen. Als afgestudeerd optometrist kan je aan de slag in een ziekenhuis, een optometrisch centrum of de optiek- en contactlenzenbranche. Dat kan als algemeen optometrist, maar ook met een specialisatie als slechtziendheid. Veel optometristen hebben meerdere werkplekken. Sommige zijn in dienst bij een zorginstelling of bedrijf, andere werken als freelancer of beginnen een eigen praktijk.

De locaties

Wil je Optometrie in deeltijd studeren? Dat kan aan de Hogeschool Utrecht. Je kunt in februari of september starten. De lesdagen zijn op woensdag en je bent ongeveer 20 uur per week aan de studie kwijt.

Wat zijn de toelatingseisen van Optometrie in deeltijd?

Wil je deze hbo-opleiding in deeltijd gaan doen? Dan moet je een van de volgende opleidingen hebben gedaan: mbo Optiek of TOA (niveau 4) of de bachelor Orthoptie. Heb je geen van deze diploma’s? Als je 21 jaar of ouder bent, is het mogelijk om na een speciaal toelatingsonderzoek alsnog te beginnen. Verder moet je na het afronden van je opleiding minstens twee jaar hebben gewerkt in de oogzorg. Deze twee jaar geldt vanaf het moment dat je met de opleiding Optometrie in deeltijd begint. Tijdens de opleiding moet je 16 uur of meer werken op het vakgebied. Je moet namelijk allerlei vaardigheden in de praktijk oefenen, zoals optometrische onderzoeken doen en diagnostische farmaca gebruiken. De hogeschool laat maar een beperkt aantal studenten toe tot de deeltijdopleiding Optometrie. De eerste selectie is op basis van criteria als analytisch vermogen, motivatie, ambitie en basiskennis van optica en biologie. De selectieronde daarna bestaat uit onder meer een theorietoets en een assessmentronde.

Meer over Optometrie in deeltijd

Tijdens deze hbo-opleiding leer je meer over de werking en de gezondheid van het menselijk oog. Ook komen onderwerpen als anatomie, fysiologie en pathologie uitgebreid aan bod. Voorbeelden van vakken die je volgt, zijn farmacologie, glaucoom, contactlenzen, medische retina, diplopie, strabisme en communicatieve vaardigheden. Je ontwikkelt veel paramedische vaardigheden, zodat je weet hoe je diagnoses stelt, mensen behandelt, adviseert, doorverwijst en voorlichting geeft. Deze vaardigheden ontwikkel je door meteen aan de slag te gaan met medestudenten. Ook werk je met patiënten in de oogkliniek van de hogeschool en loop je een paar keer stage.

Voltijd studie

Je kunt de opleiding Optometrie in een voltijdse variant volgen. Ook nu weer is de Hogeschool Utrecht de enige aanbieder.

HBO Optometrie HBO Optometrie
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd
Opleidingsduur (bachelor) 4 jaar
Isat-code 34549
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Science
Internationale naam Optometry

Als je 21 jaar of ouder bent, dan biedt een 21+ toelatingsonderzoek een kans op directe toelating voor de deeltijdopleiding Optometrie.

hogeschool Windesheim
Wat wordt jouw volgende stap? Ontdek het bij hogeschool Windesheim

Wil jij het verschil maken in het leven van anderen, ongeacht hun leeftijd? En wil jij hen helpen met gezondheids-, geld- of verslavingsproblemen? Of heb je zelf ervaring met uitdagingen en wil je die omzetten in deskundigheid? In onze zorgopleidingen leer je hoe je mensen kunt bijstaan door samen aan oplossingen te werken. Ontdek meer over onze zorgopleidingen: Hbo-opleidingen voltijd, deeltijd en duaal in Almere en Zwolle | Windesheim