HBO Management in de Zorg deeltijd en duaal

Deeltijdopleiding Management in de Zorg

Uit een baan in de zorg kun je veel voldoening halen. Maar als je er al een paar jaar werkt, dan heb je misschien ook wel het idee dat het beter kan. Efficiënter, of met meer oog voor de patiënt. Om de stap van zorgverlener naar het management te maken, kun je kiezen voor de hbo-deeltijdopleiding Management in de Zorg. Maar worden jouw arbeidskansen beter na Management in de Zorg?

Hogescholen met zorg-opleidingen

Het aanbod deeltijdopleidingen Management in de Zorg is groot. Een aantal hogescholen biedt de opleiding zelfs alleen in deeltijd aan. De meeste hogescholen zijn regulier, plus de particuliere aanbieder NCOI, die in meerdere steden lessen aanbiedt. Hanzehogeschool Groningen en Hogeschool Leiden bieden alleen een duale variant. Aan de HAN in Nijmegen kun je voor zowel duaal als deeltijd terecht.

De opleiding Management in de Zorg

Kennis van zorg heb je als het goed is al. Nu is het tijd om ook te leren een team aan te sturen en een oog te ontwikkelen voor financiën en kwaliteitsbewaking. De opleidingen van alle hogescholen komen in grote lijnen overeen: je krijgt vakken als personeelsmanagement, budgettering, kwaliteitsmanagement en strategisch management. Je leert plannen, analyseren en beleid uit te voeren en te ontwikkelen. Daarnaast is er ruimte voor verdieping. Sommige deeltijdopleidingen doen dat aan de hand van minoren: bijvoorbeeld op het gebied van kinderopvang of gezond ouder worden. Persoonlijke ontwikkeling als manager is ook een belangrijk aspect van het programma. Mocht je het niet zien zitten om weer jarenlang de collegebanken in te gaan, dan is een associate degree (AD) wellicht iets voor jou. Hiermee studeer je twee jaar. Het diploma van een AD ligt tussen mbo en hbo in.

Wat zijn de toelatingseisen van Management in de Zorg?

De opleiding is bedoeld voor mensen die al werkzaam zijn in de zorg. In aanmerking komen bijvoorbeeld verpleegkundigen, hulpverleners en verloskundigen met een relevant mbo- of hbo-diploma. Afhankelijk van de vooropleiding kun je het diploma in twee tot vier jaar halen. De opleidingen eisen een passende baan van minimaal twintig uur in de week, zodat je behandelde stof meteen in praktijkoefeningen kunt toepassen. Een stage is daarom niet verplicht.

Verder leren

Na deze bachelor kun je ook nog een master volgen. Er zijn diverse zorg masteropleidingen, zoals Critical Care, Management en Innovatie in Maatschappelijke organisaties en Zorgmanagement die goed aansluiten op deze deeltijdopleiding.

Verplegen in voltijd

Er zijn veel voltijdse zorg opleidingen. Natuurlijk kun je kiezen voor hbo Management in de Zorg, maar denk ook aan Sportmanagement in voltijd of Medische Hulpverlening.

HBO Management in de Zorg HBO Management in de Zorg
Collegegeld 2024-2025 Tussen € 1.506,- en € 2.530,-
Opleidingsvorm deeltijd en duaal
Opleidingsduur (bachelor) 2 tot 4 jaar
Isat-code 34538
Studielast 240, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Diploma Bachelor of Arts
Internationale naam Health Care Management

Als je 21 jaar of ouder bent, dan biedt een 21+ toelatingsonderzoek een kans op directe toelating voor de deeltijdopleiding Management in de Zorg.

Wanneer je kiest voor de duale opleiding Management in de Zorg, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering voor duale opleidingen.

Hogeschool Utrecht
Zet jij de volgende stap in je carrière als zorgprofessional?

Kies voor een studie van de HU, dé specialist op het gebied van praktijkgerichte hbo-opleidingen in de zorg. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Kom tussen 28 mei en 7 juni naar onze online events. We helpen je graag bij het maken van de juiste studiekeuze, gewoon vanuit huis!